Uspješna podjela knjiga Vinka Žganca

Vinko Žganec za svog je života sakupio gotovo 20 000 pjesama u Međimurju, Podravini, Hrvatskom zagorju te drugim krajevima Hrvatske i izvan nje (npr. u Gradišću i Vojvodini). U suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba koji danas čuva većinu Žgančeve ostavštine uspješno smo u međimurske osnovne i srednje škole, knjižnice, kulturno-umjetnička društva i udruge, obrazovne i kulturne institucije te općine uputili komplet od tri knjiga s objavljenom građom koju je Žganec sakupio. Gotovo 100 kompleta knjiga tako je svoj novi dom našlo u Međimurju!

Ovaj je projekt započeo još prošle godine inicijalnim dogovorima oko preuzimanja cjelokupne preostale naklade objavljene građe Vinka Žganca, a sama podjela započela je na Noći muzeja 27. siječnja 2017. godine kada su podijeljeni prvi kompleti općini Vratišinec te kulturnim i obrazovnim institucijama koje u svom nazivu nose ime doktora Vinka Žganca.  

Ovim putem još jednom zahvaljujemo IEF-u na suradnji i velikodušnoj donaciji.  Sa Institutom nastavljamo suradnju na dva velika projekta:  na pripremi izložbe „Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna kultura Međimurja“ koja se sprema za prosinac 2017. godine te na nominaciji međimurske popevke za upis na UNESCO Listu reprezentativne nematerijalne baštine čovječanstva.

Na žalost (ili na sreću) zbog velikog interesa, knjiga za daljnju podjelu više nema.

 

Please like & share:

Article written by admin