Vladimir Meglić – Retrospektiva, u povodu 60-tog rođendana i 3o godina umjetničkog djelovanja

Slikarova okrugla rođendanska obljetnica uz tri desetljeća umjetničkog djelovanja, povodi su zbog kojih se našao u izložbenom fokusu ovogodišnje 6. Likovne kolonije grupe Contra u Čakovcu, Prelogu i Štrigovi, koja je organizator izložbe.

Vladimir Meglić (Donji Pustakovec, 1955.) završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu 1975. i zatim radio kao slikar-scenograf u Hrvatskom narodnom kazalištu. Na zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti upisao se početkom osamdesetih te diplomirao slikarstvo 1986. u klasi prof. Josipa Biffela.   Izlagao je  na tridesetak samostalnih i oko 150 skupnih izložbi u domovini i inozemstvu. Meglićevo slikarstvo je figurativno i  prepoznaje se po pastoznim nanosima boje i snažnim kolorističkim kontrastima, inverznoj perspektivi i preobražaju realnog u nadrealno.     Njegovo slikarstvo nije samo štafelajno nego obuhvaća  mozaike, freske i vitraje u sakralnim objektima diljem Hrvatske i rodnog Međimurja, te susjedne Bosne i Hercegovine.   Barem dijelom, tom je njegovom radu u Štrigovi posvećena izložba nacrta na papiru s temom Stvaranja, a njegovom isključivo sakralnom slikarstvu izložba u Prelogu, dok će u Čakovcu biti izloženo tridesetak ulja iz ostatka njegova opusa.

Meglićevo stvaralaštvo u predgovoru kataloga prezentirao je povjesničar umjetnosti Krunoslav Kamenov.

Monografija o Meglićevu radu tiskana je 2006. (Art magazin Kontura), a autor teksta bio je povjesničar umjetnosti Enes Quien. 

V. Meglić je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika i  neformalne skupine umjetnika Contra. Radi kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu.

Za potpuni doživljaj Meglićeva slikarstva prilažemo cjelovit program ovogodišnje 6. štrigovske kolonije Grupe Contra. U njemu se navode lokacije na kojima su izložena slikarova djela, a saznat ćete sve i o glazbenom dijelu programa ove manifestacije.

Program 6. umjetničke kolonije ŠTRIGOVA 2016

vrijeme održavanja: 7. srpnja – 4. rujna 2016
organizator: Grupa Contra, Muzej Međimurja Čakovec
mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec

Please like & share:

Article written by admin