Izložba ˝Vrag vas skeljil Međimurci idemo pljesat˝! (11. 5. 2016. – 15. 7. 2016) i tribina Josip Slavenski i Čakovečki kulturni krug (18. 5. 2016)

U mjesecu svibnju obilježavamo 120. godišnjicu rođenja Josipa Slavenskog. U Muzeju Međimurja pripremili smo dokumentarnu izložbu i tribinu Slavenskom u čast.

U izložbenom salonu trenutno se postavlja dokumentarna izložba pod nazivom: „Vrag vas skeljil, Međimurci, idemo pljesat!“ Naslov je skovan prema poštapalici kojom se od milja poznati skladatelj obraćao svojim Međimurcima unutar vokalno-plesne skupine, kojoj je bio umjetnički voditelj, a koja je djelovala u sklopu Hrvatskog prosvjetnog društva Međimuraca u Beogradu između dva svjetska rata. Izložba daje presjek njegovog životnog puta kao čovjeka i stvaralačkog puta kao umjetnika. Autorica izložbe je viša kustosica Maša Hrustek Sobočan. Osnova izložbe su predmeti Memorijalne zbirke Slavenski, od kojih su neki po prvi puta prikazani javnosti. Otvorenje izložbe dio je službenog programa Majskog muzičkog memorijala, a pada na dan skladateljeva rođenja, 11. svibnja 2016., s početkom u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 15.7.2016.

Muzej Međimurja organizira i dodatni sadržaj uz izložbu, tribinu „Josip Slavenski i čakovečki kulturni krug“, u suradnji s Centrom za kulturu, Gimnazijom Čakovec i Muzičkom akademijom u Zagrebu.  Tribina će se održati 18.5.2016. na Međunarodni dan muzeja, u prostorijama MIC-a (muzejskog informativnog centra) s početkom u 11 sati.

Ovogodišnja tema međunarodnog dana muzeja je: „ Muzeji i kulturni krajolik“. Kako se taj dan vremenski poklapa s trajanjem izložbe o skladatelju Josipu Slavenskom, sasvim prirodno nametnula se tema „Josip Slavenski i čakovečki kulturni krug“ kao zasebna tema koju vrijedi istražiti i prezentirati javnosti. Josip Slavenski i ostali bitni intelektualci i umjetnici iz njegovog vremena  svojim su djelovanjem i predanošću podigli kulturnu svijest o identitetu ovog mjesta u trenutku kada je to bilo najpotrebnije, u trenutku kada je bilo esencijalno očuvati hrvatski nacionalni izraz pred sveopćom mađarizacijom. Kulturni krajolik ili mjesto identiteta je dakako Čakovec, a vrijeme događanja je razdoblje od početka 1. svjetskog do završetka 2. svjetskog rata. Čakovečkom kulturnom krugu pripadali su: dr. Ivan Novak – začetnik i duhovni vođa borbe za povrat hrvatskog nacionalnog identiteta u Međimurje; dr. Vinko Žganec, neumorni muzikolog koji je popisivanjem međimurskih pučkih popijevki također pomogao sačuvati hrvatski jezik u Međimurju za vrijeme mađarizacije; slikar Ladislav Kralj Međimurec,  jedan od prvih hrvatskih slikara modernog izraza; njegov pandan u modernom kiparskom izričaju Lujo Bezeredi; pjesnik Nikola Pavić; skladatelj i glazbeni pedagog Janko Slogar, a nešto kasnije i Miroslav Magdalenić koji također u svojim kompozicijama i skladbama ističe kajkavske teme. Svima je zajedničko izričito isticanje pripadnosti hrvatskom narodu. Slavenski pripada tom krugu kako kroz osobno poznanstvo s ostalim akterima, tako i s nemalim brojem pjesama koje je skladao prema narodnim međimurskim stihovima.

Predavači na tribini su:

  • Ladislav Varga, akademski glazbenik, ravnatelj Centra za kulturu Čakovec i predsjednik Majskog muzičkog memorijala Josip Štolcer Slavenski u Čakovcu;
  • Tea Kulaš i Daniela Perković, studentice IV. godine Muzičke akademije u Zagrebu, Odsjek za muzikologiju;
  • mr. sc. Vladimir Kalšan, povjesničar, muzejski savjetnik, ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec;
  • Maša Hrustek Sobočan, povjesničarka umjetnosti, viša kustosica, voditeljica Memorijalne zbirke Slavenski u MMČ i autorica izložbe „Vrag vas skeljil, moji Međimurci, idemo pljesat!“.

autorica izložbe: Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica

vrijeme održavanja izložbe: 11. svibnja – 15. srpnja 2016.
organizator: Muzej Međimurja Čakovec
mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec

vrijeme održavanja tribine: 18. svibnja 2016. u 11. sati.
organizator: Muzej Međimurja Čakovec
mjesto održavanja: Muzejski informativni centar

Pozivnica-jpg

Please like & share:

Article written by admin