Završila statička sanacija prvoga kata jugozapadnog krila palače Staroga grada

Od 2008. godine Muzej Međimurja Čakovec kontinuirano provodi statičku sanaciju palače Staroga grada. Projekt sanacije vodi se pod nazivom „Rekonstrukcija nosive konstrukcije palače“ i radi se u fazama – jedan kat godišnje. Svako krilo palače sastoji se od četiri etaže: prizemlja, polukata, prvog kata i drugog kata. Dinamika radova određena je priljevom sredstava za obnovu, a radi se otprilike o milijun kuna godišnje, ne računajući završne obrtničke radove. Radove je do sada u potpunosti financiralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

U razdoblju od 2008. – 2013. godine u cijelosti je sanirano jugoistočno krilo palače (krilo paralelno uz parkiralište muzeja). Postavljene su čelične zatege, učvršćeni su stropovi karbonskim trakama, zamijenjeni pojedini dotrajali grednici u stropovima i obavljeni ostali prijeko potrebni zidarski radovi. Istovremeno su radovi popraćeni novim vodovima za elektro  i vodovodne instalacije.

Od 2014. godine kontinuirano traju radovi na statičkoj obnovi jugozapadnog krila palače (krilo koje gleda na prostor bivšeg kupališta u parku). Na identičan način obnovljene su prizemne prostorije, polukat i prvi kat. Posljednji radovi na prvom katu završili su 10. ožujka 2017. godine. Cijena je bila 806.819,75 kn s PDV-om. Svota je u potpunosti uplaćena od strane Ministarstva kulture RH. Trenutno smo u iščekivanju donošenja odluke Ministarstva kulture o financiranju daljnjih radova na drugom katu jugozapadnog krila.

Također su 15. ožujka 2017. započeli radovi na rekonstrukciji dvaju dotrajalih dimnjaka na sjeverozapadnom krilu palače, koji bi trebali završiti do 15. travnja 2017. Radove u iznosu od 55.450,00 s PDV-om financira Međimurska županija.

Please like & share:

Article written by admin