Završile Kraljeve stvaraonice – rezime

Povodom obljetnice rođenja međimurskog slikara, grafičara i pedagoga Ladislava Kralja Međimurca (1891.-1976.) te promocije njegovog likovnog stvaralaštva, protekli smo tjedan održali sedam kreativno – edukativnih radionica u njegovoj rodnoj kući i popularnom Kraljevom vrtu, u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije. Radionice su se održavale od ponedjeljka, 24. travnja do nedjelje 30. travnja 2017. (od 17.00 do 18.30 sati) u Kraljevu vrtu u Čakovcu, a obuhvaćale su crtež, boje, plastiku/kiparstvo, analizu likovnog djela, fotografiju, zvuk te kompoziciju koja je kao posljednja sumirala sve dotadašnje radionice.

Kreativan tjedan otvorila je radionica CRTEŽA, na sam Kraljev rođendan 24.04., koju je vodila LIDIJA MATULIN. S fokusom na rane grafičke prikaze Ladislava Kralja Međimurca, polaznici su obrađivali odnos svjetla i sjene crtajući u Kraljevu vrtu iz različitih pozicija, koristeći jednu liniju koja predstavlja njihov osobni karakter. Na kraju radionice, usporedbom svih radova, naši mladi kreativci dobili su uvid u različite interpretacije iste teme.

Ambijentalnom ugođaju doprinijela je radionica pod vodstvom mlade umjetnice i profesorice RUSE TRAJKOVE, akad. grafičarke. O impresionističkom načinu slikanja i izražavanju emocija putem BOJE mladi su naučili na radionici iste. Prvi dio odrađen je u dvorištu slikareve kuće skiciranjem pejzažne kompozicije i emocionalnom promatranju same na koju su kasnije, u drugom djelu vježbe, nanosili i kombinirali boje uspoređujući je sa impresionističkim slikama u galeriji spomenutog umjetnika. Radionicu su posjetili i učenici I. OŠ Čakovec kako bi na licu mjesta vidjeli stvaranje likovnog djela na slikarskom platnu.

Slijedeća radionica odvijala se pod budnim okom mlade akademske umjetnice MATILDE LEPOGLAVEC. Riječ je o radionici PLASTIKE/KIPARSTVA gdje su se mladi upoznali sa kreativnom mogućnosti oblikovanja predmeta od gline te naučili ponešto o tradicionalnom lončarstvu. Odazvale su se i učenice Graditeljske škole Čakovec, iz smjera dizajn unutrašnje arhitekture i dizajn keramike, te pokazale zavidno umijeće inspirirane Kraljevim kiparskim i slikarskim djelima.

ANALIZOM LIKOVNIH DJELA obilježena je radionica pod vodstvom akad. grafičara KREŠIMIRA HLEBECA. Na početku su odslušali zanimljivo i vrlo ambiciozno predavanje voditelja radionice o Kraljevom slikarstvu i grafici te napravili zajedničku analizu likovnih djela koju su zatim primjenili na vlastitim kompozicijama. Bazirali su se na apstrakciji, u tehnici grafike, koju je i slikar primjenjivao na svojim djelima. Od kartona su izrezivali razne geometrijske oblike koje su potom lijepili na matricu. Gotove reljefne kompozicije utiskivali su u crnu temperu pomješanu sa glicerinom, kojim se spriječava prerano sušenje, te matricu otisnuli na papir i dobili željeni grafički otisak. Radionica se pokazala vrlo uspješnom što potvrđuje veći broj polaznika te njihova nasmiješna lica nakon realizacije zamišljenog.

Daljnja kreativnost pokazala se na radionici FOTOGRAFIJE, pod vodstvom iskusnog fotografa DAVORA ŽERJAVA. Polaznici su u prvom djelu radionice naučili ponešto o osnovama fotografije, o važnosti svjetlosti u fotografiji te o sličnostima i razlici sa slikarstvom međimurskog umjetnika. U drugom dijelu radionice napravili su dvije različite vježbe. U prvoj vježbi koristili su mlijeko, deterđent za posuđe koji omogućuje miješanje i pokretljivost pigmenta boje te tuš u boji. Miješanjem spomenutih sastojaka stvarali su vlastite kompozicije i fotografirali dobiveno. Druga vježba bila je nešto zahtjevnija te je tražila izuzetnu preciznost. Cilj je bio uhvatiti kapljicu vode u tren njenog kapanja u tanjur pun vode, uz različite svjetlosne efete. Sudeći prema dobivenim fotografijama, možemo reći da su polaznici uspješno izvršili zadatak.

Dio Kraljeve stvaraonice bila je još jedna zanimljiva i drugačija radionica ZVUKA koju je vodio međimurski umjetnik NIKOLA ŠVENDA. Naše mlade nade upoznale su se sa različitim vrstama bubnjeva, a zatim i odsvirali nekoliko afričkih ritmova. Sviranjem različitih melodija pokušali su uskladiti vlastitu motoriku tijela i govora vježbom pitanje – odgovor. Uzastopnim sviranjem polaznici su se oslobodili te odsvirali i solo dionice.

Nedjeljnja radionica KOMPOZICIJE pod voditeljskom palicom akademskog slikara suvremenih metoda BOJANA MILJANČIĆA koji je trenutačni je predsjednik Udruge likovnih umjetnika Međimurja spojila je sve dosadašnje radionice te zaključila tjedan Kraljeve stvaraonice. Ambijentalan prostor, ugodna atmosfera te stručni voditelji našim su mladim kreativcima omogućili slobodu izražavanja u različitim likovnim vidovima, uz prethodno dobivenu teorijsku podlogu. Isto tako, polaznici su se upoznali sa kompletnim opusom najpoznatijeg međimurskog umjetnika dvadesetog stoljeća, Ladislava Kralja Međimurca. Cilj i ideja zamišljenog programa ”Kraljeva stvaraonica” bila je težnja prepoznavanju, definiciji i primjeni osobnog likovnog govora. Posjećenost, ambijentalni ugođaj i stvorena umjetnička djela pokazali su se iznimno uspješnim, stoga se radujemo daljnim programima i suradnjama u popularnom Kraljevu vrtu.

 

Please like & share:

Article written by admin