Završio tjedan obilježavanja 120. godišnjice rođenja skladatelja Josipa Štolcera Slavenskog

Muzej Međimurja Čakovec u suradnji s Centrom za kulturu Čakovec i Gimnazijom Josip Slavenski iz Čakovca u tjednu od 11. – 18. svibnja obilježio je 120. godišnjicu rođenja Josipa Štolcera Slavenskog, skladatelja svjetskog glasa, rođenog Čakovčanina  (Čakovec 1896. – Beograd 1955.).

U sklopu službenog programa ovogodišnjeg 43. Majskog muzičkog memorijala u Izložbenom salonu Muzeja otvorena je 11. svibnja, na sam dan skladateljeva rođenja, dokumentarna izložba o životu i radu Slavenskog, pod nazivom „Vrag vas skeljil Međimurci, idemo pljesat!“. Izložba je podijeljena u nekoliko cjelina: Josipovo djetinjstvo i rana mladost u Čakovcu, Josipovo glazbeno školovanje i iskorak u profesionalni život, Beogradski dom, Avangarda, Astronomija, Posthumna memorija na skladatelja u lokalnoj zajednici. Izložba je nastala na osnovi njegovih osobnih predmeta, autografa, partitura, instrumenata, prepiske, biblioteke i namještaja iz beogradskog stana koji se pohranjuju unutar Memorijalne zbirke Slavenski. Autorica izložbe je viša kustosica Maša Hrustek Sobočan, voditeljica Zbirke. Muzej Međimurja je jedini hrvatski muzej koji čuva materijalnu i nematerijalnu baštinu ovog svjetski poznatog skladatelja koji izlazi van naših lokalnih i nacionalnih okvira. Izložba ostaje otvorena za ogled do 15.07.2016. godine i za škole je besplatna.

U srijedu 18. svibnja u Muzeju Međimurja obilježili smo Međunarodni dan muzeja tribinom “Josip Slavenski i čakovečki kulturni krug”. Kako je ovogodišnja tema dana muzeja je bila “MUZEJI I KULTURNI KRAJOLIK”, sama od sebe nametnula se tema Josip Slavenski i čakovečki kulturni krug kao zasebna tema koju vrijedi istražiti i prezentirati javnosti. Nakon uvodnog nastupa zbora Gimnazije Josip Slavenski održana su 4 predavanja. Predavači i teme su bili:

  • mr.sc. Vladimir Kalšan, povjesničar, muzejski savjetnik i ravnatelj muzeja, s predavanjem: ” dr. Ivan Novak i čakovečki kulturni krug”
  • Ladislav Varga, akademski glazbenik, ravnatelj Centra za kulturu Čakovec i predsjednik Majskog muzičkog memorijala s predavanjem na temu “Josip Štolcer Slavenski – čovjek ispred svog vremena”
  • Tea Kulaš i Daniela Perković, studentice IV. godine Muzičke akademije u Zagrebu, Odsjek za muzikologiju s predavanjem: “Josip Štolcer Slavenski, skladatelj na marginama”
  • Maša Hrustek Sobočan, povjesničarka umjetnosti, viša kustosica, voditeljica Memorijalne zbirke Slavenski u MMČ s predavanjem: “Memorijalna zbirka Slavenski – život, djelo i ostavština Josipa Štolcera Slavenskog u rodnom Čakovcu”.

Tribina kao i izložba prije toga prilog su Muzeja Međimurja održavanju sjećanja na našeg glazbenog velikana, ali i program edukacije naših građana o njegovom životu i stvaralaštvu. (MHS)

Please like & share:

Article written by admin