Čudesan svijet Petra Sabola
Admin | 23. travnja 2020.

Rara avis in terris. Rijetka ptica na zemlji.
Ova latinska uzrečica opisuje kratko i sažeto autentični spoj lika i djela fotografa Petra Sabola. U njegovoj se osobnosti dogodila ona magična simbioza strastvene posvećenosti radu, samoinicijative i pravocrtnoga kretanja prema konkretno zacrtanom cilju, što je u ovom slučaju izvrsnost u fotografskom izričaju. To je, naravno, urodilo vrhunskim rezultatima. U relativno kratkom razdoblju svoje iznimno posvećene karijere, od 2007. godine do danas, nagrađivan je više od 600 puta na brojnim međunarodnim salonima i specijaliziranim fotografskim natjecanjima od Amerike, preko Europe do Azije. Nadimak Sharpeye zaslužio je i potvrdio nebrojeno puta. Kad bi se u fotografskom svijetu kategorizirala disciplina, znjanje i kvaliteta kao u borilačkim vještinama, Petar Sabol bio bi nositelj crnog pojasa.

 

Životni poziv Petra Sabola je fotografija, a motivi koje nam redovito otkriva iz prodručja su prirode. Međutim, ne iz prirode kakvu mi, obični prolaznici i rijetki posjetitelji prirodnim ljepota, možemo zamjetiti svojim okom. Fotografije koje svojim fotoaparatom bilježi Sabol raritetni su i gotovo neponovljivi trenutci situacija u kojima biljni i životinjski svijet uz magičan sraz svijetla i boja možda jednom, i gotovo nikad više, spontano kreiraju onaj čarobni raspon bajkovitih ilustracija flore i faune nekoga paralelnog i nama skrivenog prirodnog svijeta. U razmjerima ptica, leptira, kukaca i biljaka, kao i iz perspektive kojom ti mali šumski i livadni prijatelji vide stvari, ne radi se o svijetu, već o čitavom alternativnom umanjenom svemiru. Takvu nam sliku iz njihova kuta gledanja, kroz makrofotografiju, prenosi Sabol.

Dio ovoga "čudesnoga svijeta" i pogleda na detalje u prirodi kako ih kroz oko kamere vidi Petar Sabol predstavljen je na izložbi u Muzeju Međimurja kroz 31 odabranu fotografiju. Dosad je 7 puta izlagao samostalno, no nikada u rodnom Čakovcu. Ovo mu je prva samostalna izložba "kod kuće".

Najzastupljeniji Sabolov motiv je malena, iznimno brza i teško uhvatljiva ptica vodomar. U fotografiranje ove ptice uložio je mnogo vremena i predradnji: proučavanje navika, sate discipliniranog čekanja u svim vremenskim uvjetima, hranjenja i djelomičnog pripitomljavanja, snimanja pod vodom. Fotografije s motivom vodomara ujedno su i njegove najnagrađivane fotografije. Ova ptica postala je njegov zaštitni znak, njegova muza, njegov simbol. Njegova Rara avis in terris. A ta ptica je on sam.

Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica, pov. umj.

 
VIRTUALNE IZLOŽBE
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA