Povijesni odjel
Zbirka Međimurje u Domovinskom ratu

Zbirka Međimurje u Domovinskom ratu tematska je zbirka nastala 2011. godine kao rezultat prikupljanja građe za potrebe izložbe Međimurje u Domovinskom ratu koja je u povodu 20. obljetnice oslobođenja Međimurja od prisutnosti JNA-e otvorena u Muzeju Međimurja Čakovec. Cilj ovog projekta bio je upoznati širu javnost s doprinosom Međimuraca i Međimurja pobjedi u Domovinskom ratu. Međimurje je bilo prva općina u Hrvatskoj oslobođena od prisutnosti JNA-e, a oko 8000 Međimuraca borilo se u domicilnim postrojbama i drugim postrojbama diljem Hrvatske. U suradnji sa zapovjednicima postrojbi i nadležnim institucijama, prikupljena je trodimenzionalna i arhivska građa te foto i video dokumentacija.

Zbirku čine predmeti povezani s Domovinskim ratom (uniforme, vojno znakovlje, vojne karte, oružje i oprema, alat, zarobljeni neprijateljski predmeti, pribor Civilne zaštite, medicinski pribor, tiskovine iz razdoblja 1991. – 1995., dokumentacija itd.), a ona će rasti i dalje jer još uvijek postoji interes za ovu temu.

voditeljica zbirke: Ana Šestak, viša kustosica
porijeklo: poklon branitelja i nadležnih institucija
vrsta predmeta: uniforme, vojno znakovlje, vojne karte, oružje i oprema, alat, zarobljeni neprijateljski predmeti, pribor Civilne zaštite, medicinski pribor, tiskovine iz vremena 1991. – 1995., dokumentacija

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA