Otvorenje izložbe - Goran Petrač: „U jednome dahu“
Admin | 09. srpnja 2021.

U Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec, 1. srpnja 2021. godine otvorena je izložba poznatog ludbreškog akademskog slikara Gorana Petrača. Goran Petrač diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. godine u klasi Vasilija Jordana. Stvara kao samostalni umjetnik najprije u Zagrebu, a potom u rodnom Ludbregu.

 

Njegova retrospektivna izložba „U jednome dahu“ dio je ukupnih događanja u okviru tradicionalne manifestacije Umjetnička kolonija Štrigova, koja se s velikim uspjehom održava već jedanaestu godinu zaredom, a „spaja glazbu, likovnost i poeziju na najvišoj profesionalnoj i umjetničkoj razini“. Programi kolonije održavaju se u jedinstvenim otvorenim i zatvorenim prostorima, poput sv. Jeronima u Štrigovi, župne crkve sv. Margarete, Zmajevog vrta u Železnoj Gori te u novoizgrađenom Doma kulture i turizma.

 

Goran Petrač rođen je u Ludbregu 1961. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Vasilija Josipa Jordana. Petrač unutar hrvatske suvremene likovne produkcije slovi kao nastavljač oniričkog slikarstva. Odlikuje ga visoka razina slikarskog umijeća, na mah prepoznatljiv duktus i uzvišeno motrište njegovih pikturalnih spoznaja svijeta i sebe samoga u letu iluzionističkih kazivanja.

Od prve samostalne izložbe u Galeriji Koprivnica 1988. do danas postavio je preko šezdeset izložbi diljem Hrvatske i u inozemstvu. U Petračevu slikarstvu uočavamo nekoliko tematskih ciklusa koji mu, s obzirom na specifičan dizajn i sadržaj, kao i probleme koje je sustavno rješavao, daju bogatstvo i uvjerljivost. Sakralne teme zaokupljaju ga i kao motiv i kao sadržaj pa im se ciklički vraća i na osobit način rješava njihove ikonografske datosti i simboličko značenje, dajući kompoziciji uvjerljivost i pregršt asocijacija na zajedništvo neba i zemlje u kojem se odvija život čovjeka.

Figuralne kompozicije usred žitnih polja, slike metamorfoza ljudskih tijela, pejzažni prospekti, svjetlosni refleksi dalekih obzorja i mikrostrukture kamenih zapisa motivi su koji ispunjavaju metafizički prostor Petračeva slikarstva. Prizori nabijeni zavičajnim znakovljem i kadrovi uzbibanih oranica s reljefno modeliranom grudom kruha slike su umjetnikova putovanja u iskon postanka.

Od 1998. Petrač aktivno sudjeluje u slikarskoj grupi Contra, s kojom izlaže i predstavlja različite multimedijske programe u Hrvatskoj. Povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić napisao mu je monografiju, koja je objavljena 2013. godine i obuhvaća gotovo tridesetogodišnji Petračev stvaralački opus.

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Utorak - Petak: od 8 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Ponedjeljkom, blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA