Virtualna izložba - Davorin Mance "Jugozapadna utjeha"
Admin | 29. listopada 2021.

Putopisna izložba umjetničkih fotografija izlaže 40 fotografija isključivo pejzažne tematike. Fotografije su nastale proputovanjem nacionalnim parkovima SAD-a u dva navrata, u rujnu 2017. i u svibnju 2019. godine. Nakon ukupno prijeđenih 11 500 km i 35 dana na putu po jugozapadu američke obale, autor je posjetio sljedeće države: Kaliforniju, Nevadu, Utah i Arizonu. Obišao je 17 nacionalnih parkova: Yosemite NP, Sequoia NP, Kings Canyon NP, Joshua Tree NP, Death Valley NP, Mono Lake State Natural Reserve, Ancient Bristlecone Pine forest protected area, Whitney Portal recreation area tijekom prve posjete 20217. te Great Basin NP, Arches NP, Grand Canyon NP, Horseshoe bend - Glen Canyon National Recreational Area, Saguaro NP, Yuma Territorial Prison State Historic Park, Anza Borego state park i Joshua Tree NP na drugom putovanju 2019. Izložbu čini autorov odabir fotografija s ovog grandioznog putovanja.

 

Davorin Mance fotograf je poeta. Njegova je fotografska svrha zabilježiti čarobnost trenutka, duhovnost prirode i onaj poseban, vrlo kratak moment, kada pravo svjetlo i pravi ton osvjetljavaju kompoziciju na način da je transcendiraju u bezvremenski prizor. Ljepota trenutka postaje kroz Manceov objektiv tek jedan zabilježeni fragment u eonskom protoku vremena Zemlje u Svemiru. Gdje je čovjek na njegovim fotografijama? On ne postoji, nije zabilježen, on je nebitan. Ljudski život prekratko traje i neznatan je u trajanju i snazi vječite prirode.

Davorin nije putovao sam, na proputovanje američkim nacionalnim parkovima otisnuo se u dva navrata sa svojim foto drugom, stručnjakom za zaštitu prirode i publicistom Sinišom Golubom. Upravo je Golubov putopis američkim nacionalnim parkovima, pod nazivom „Nagovor na odvažnost“ 2019. godine na Croatian Travel Festivalu osvojio nagradu „Dijana Klarić“ za najbolji hrvatski putopis za tu godinu. Golub piše: „Istraživali smo taj prostor Jugozapada zajedničkim snagama, kroz dva cestovna putovanja (road trips) 2017. i 2019. godine, onako kako to rade sami Amerikanci. Između dva motiva ponekad bismo odvalili i tri stotine cestovnih milja, uvijek s fotokamerom u krilu, hitajući po američkom asfaltu do onoga što je zapravo srž izvorne Amerike: divljina, netaknuto, prostor gdje je čovjek samo prolaznik koji se ne zadržava. Putovanje na kontinent o kojem sanjaš odmalena, uvijek tako djeluje na čovjeka: opojno, sužava žile i povisuje krvni tlak u željenom smjeru.“

Davorin Mance poznat je autor, vrhunski pejzažist koji je svoj umjetnički renome stvarao unutar 12 vrlo aktivnih godina na fotografskoj sceni Hrvatske. Davorin Mance je ujedno i čelni čovjek Fotokluba Čakovec.

Maša Hrustek Sobočan

 
VIRTUALNE IZLOŽBE
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA