Otvorena izložba „Od zavičajnog prema univerzalnom“ u sklopu 14. Štrigovske kolonije
Admin | 1. srpnja 2024.

Izložbom „Od zavičajnog prema univerzalnom“, u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Međimurja Čakovec, u četvrtak 27. lipnja 2024., otvorena je 14. umjetnička kolonija Štrigova. Riječ je o originalnom i već dobrano tradicionalnom kulturnom događaju, utemeljenom 2011. godine s intencijom objedinjavanja glazbe, likovnosti, pjesništva, prirodnog okoliša i kulturne baštine na najvišoj mogućoj profesionalnoj razini.

 

Festival se održava na više lokacija: u znamenitoj štrigovskoj crkvi sv. Jeronima, crkvi sv. Marije Magdalene u Štrigovi, Zmajevom vrtu u Železnoj Gori, Domu kulture i turizma u Štrigovi te u Muzeju Međimurja Čakovec. Cijela ta priča, začinjena, s neodoljivom „glazbom“ plodova darežljivih štrigovskih bregi (hrana i vrhunska vina) daje ovom događaju dodatni ugođaj koji uvijek iznova ispunjava očekivanja i najprobirljivijeg glazbenog, likovnog i poetičnog sladokusca.

Četrnaesta umjetnička kolonija, u organizaciji Grupe Contra iz Zagreba, općine Štrigova i Turističke zajednice Štrigova je sama po sebi jedinstven događaj. Naime, izložba u MMČ-u, kako ju je osmislila autorica stručne koncepcije, povjesničarka umjetnosti Dunja Horvat Weitner, „zamišljena je kao svojevrsni hommage akademiku Matku Peiću (1923.) i njegovim pogledima na umjetnost. Uz osvrt na Peićevo stvaralaštvo, izložba predstavlja četvoricu slikara – Petra Salopeka (1909. – 1989.), Slavu Striegla (1919. – 2014.), Davorina Radića (1957.) i Davora Žilića (1975.). Ovu naizgled nepovezivu skupinu umjetnika spaja čvrsta, iako nevidljiva spona koja se proteže kroz tri generacije – najstarije, one Peića, Striegla i Salopeka, srednje, kojoj pripada Radić i, konačno, najmlađe, koju predstavlja Radićev učenik Žilić. Tu sponu čini spoznaja o kontinuitetu likovne umjetnosti i prenošenju umijeća i znanja s generacije na generaciju te vjerovanje da umjetnost dolazi iz onoga što smo, tko smo i odakle smo. Slijedom toga likovni izraz umjetnika formira se prije svega u onome što on vidi i gleda, a to je njegov zavičaj. Peić je bio fasciniran požeškim krajolikom i Orljavom, Striegl je sisački majstor koji je život proveo uza Savu, Kupu i Odru; Salopek i Žilić petrinjski su slikara i zaljubljenici u krajobraze oko rijeke Kupe, a Radić je dijete Kostajnice, rođen podno brda Djeda, na obali Une. Promatrajmo ove umjetnike kao dio tog kontinuuma, a svakog pojedinačno kao stvaraoca koji je na iskustvu i senzibilitetu, svojem unutrašnjem i vanjskom krajoliku, izgradio prepoznatljiv slikarski izraz, svoj osobni zanat. Pet slikara, pet osobnosti i pet različitih slikarskih vizija. Svaki od njih oblikovan je svojim intimnim albumima sjećanja i dijalogom s drugima oko sebe. I dok je svaki za sebe poseban i neponovljiv, samo svoj, svi zajedno oni su dio kolektivne memorije, dio zajedničkog nasljeđa u kojem se stapaju stvarno i imaginarno, priroda i umjetnost, zavičajno i univerzalno“.

Izložba će se moći razgledati do 25. kolovoza ove godine.

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA