Otvorena izložba “Veze preko Drave”
Admin | 15. srpnja 2024.

Ako ste štovatelj umjetnosti, u ove vruće i sparne ljetne dane možda će vas donekle osvježiti likovna izložba Muzeja Međimurja Čakovec „Veze preko Drave“, upriličena kao dio sadržaja u povodu 70. obljetnice njegova postojanja. Riječ je o zanimljivom prikazu likovnih djela koja već punih sedamdeset godina spajaju umjetnički prostor Muzeja Međimurja Čakovec i Gradskog muzeja Varaždin. Rijetko je, naime, kome poznato kako je jedan od inicijatora osnivanja čakovečkog muzeja, uz nama dobro poznatog sugrađanina Aleksandra Schulteisa, bio i Krešimir Filić, istaknuti varaždinski kulturni entuzijast i dugogodišnji ravnatelj varaždinskog muzeja.

 

Izložba tematizira likovnu baštinu Međimurja, naglašavajući njezine dodirne točke sa susjednim Varaždinom, odnosno Gradskim muzejom Varaždin. Posjetitelji će u Likovnoj galeriji MMČ-a u sljedećih mjesec i pol dana moći razgledati trideset i dva slikarska i kiparska ostvarenja umjetnika povezanih s Međimurjem, čija se djela čuvaju u fundusu Galerije umjetnina Gradskog muzeja Varaždin: Pavla Vojkovića, Aleksandra Schulteisa, Gašpara Bolković Pika, Gabrijela Horvata, Ladislava Kralja Međimurca, Luje Bezeredija, Predraga Purića, Željka Lesara, Željka Kipkea, Priske Kulčar, Marije Zidarić, Erike Nađ Jerković i Stjepana Jerkovića, Smiljane Brezovec Meštrić, Vladimira Gašparića Gape i Mihaela Štebiha.

S tim u vezi, ravnatelj GMV Miran Bojanić Morandini je zapisao: „Dvije najmanje županije, dva najbliža županijska središta, udaljena jedno od drugoga svega petnaestak kilometara, i dva velika i značajna muzeja smještena u njima spaja, razdvaja, oblikuje i određuje jedna rijeka – Drava. Sve povijesne mijene, događanja, ideje, vizije, trendovi i nadanja, od gradnje prvoga drvenog mosta i dolaska kralja i cara Josipa II. na njegovo otvorenje, pa sve do turbulentnoga XX. stoljeća, dvosmjerno su oblikovali naše sredine, s posebnostima i različitostima, ali istodobno i velikim sličnostima, spajajući nas upravo „preko mosta“. Ne čudi, stoga, da su i kulturnjaci s obiju strana Drave aktivno sudjelovali u nastajanju obaju muzeja, u prikupljanju i čuvanju građe te oblikovanju kulturnih politika našeg zajedničkog prostora. Na tim plemenitim i velikim, duboko humanističkim idejama zajedništva i kulturnog napretka našeg kraja, ponovno smo ujedinili naše baštinske institucije, Muzej Međimurja Čakovec i Gradski muzej Varaždin, i pripremili izložbu Veze preko Drave“.

Na otvorenju, na kojem se okupio veći broj likovnih sladokusaca, govorile su ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica Galerije umjetnina Gradskog muzeja Varaždin Elizabeta Igrec, zamjenica ravnatelja GMV Spomenka Težak te autorica izložbe Marta Horvat, koja je u svom opširnom izlaganju našla vremena spomenuti život i djela svakog umjetnika zastupljenog na izložbi.

Postav će se moći razgledati od dana otvorenja, 12. srpnja, do 1. rujna ove godine u Likovnoj galeriji Muzeja Međimurja Čakovec. Razgled je besplatan. (ZB)

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA