IX. Zrinski Art Festival - Tema: Femicid
Admin | 2. kolovoza 2024.

Mjesto događanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec
Vrijeme trajanja izložbe: : 6. 9. – 3. 11. 2024.
Otvorenje: Petak, 6.9.2024. u 19.00 h
Kustos izložbe: Branka Hlevnjak
Umjetnički direktor festivala: Damir Klaić

 

Ovogodišnji Zrinski Art festival uhvatio se u koštac sa vrlo bitnom, no ujedno i iznimno delikatnom temom femicida. Definicija kaže da je femicid ili feminicid zločin iz mržnje nad osobama ženskog spola motiviran spolom žrtve. Prema Izvješću Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova femicid u Hrvatskoj je u rastu u broju ukupno ubijenih žena i u broju žena ubijenih od strane bivših ili sadašnjih intimnih partnera. Zrinski Art Festival kao urbani vid umjetničkog izražavanja za svoj glavni cilj ima kroz društveno angažiranu umjetnost potaknuti javnost na uočavanje prikrivenih problema unutar suvremenog društva, problema koji svjesno ili nesvjesno ostaju ignorirani, a čijim osvještavanjem možemo educirati publiku te takve probleme prevenirati.

Umjetnička prezentacija ovako teških tema nikad nije jednostavna niti uvijek oku ugodna, no svjesno angažirana umjetnost ne crpi svoje korijene u estetici i larpurlatizmu već iz art bruta i konceptualnog naturalizma. Vizualni šok jedini je pravi pristup ovakvim temama i jedini poticaj da se problematika osvijesti i počne rješavati.

Umjetnici koji su se drznuli zagrebati ovu nelagodnu tematiku i koji će se prezentirati na ovogodišnjoj izložbi su: Sandra Požun, Ivana Mrčela, Nikolina Mekovec i Damir Klaić, a uz njih kompletnu statistiku femicida za Međimursku županiju istražio je i popisao novinar Tomislav Novak. Svaki istup protiv nepravde čin je svojevrsnog heroizma pa tako čestitke svima angažiranima na ovogodišnjoj izložbi, a od publike napeto očekujemo reakcije.

Kustosica izložbe i likovna kritičarka Branka Hlevnjak u predgovoru izložbi o problemu femicida napisala je:

„Kako osvijestiti problem teškog kaznenog djela, ubistva u kojem su žrtve žene, dojučerašnje prijateljice, supruge, majke pomahnitalih muškaraca? Žrtve obiteljskog nasilja. Kako preventivno osvjestiti djevojke koje biraju svoje partnere, ukazati im na pravo izbora? U Hrvatskoj on postoji! Ili u slučaju braka pravo na rastavu u što ranijem periodu, kada dožive prvi udarac svoga mučitelja. Ova izložba nastoji ukazati na činjenicu da je femicid posljedica poremećenog odnosa u obitelji.

Kako društvo u cjelini može preventivno djelovati na nasilje u obitelji, društvo koje, generalno gledano ratuje, u kojem je genocid zanemariva činjenica, iz kojih borci izlaze s PTSP poremećajima, jer, naime, rat nije prirodna pojava kao što se želi prikazati. Društvo u kojem caruje kapital i svojim nemilosrdnim ovrhama stvara beskućnike i lakomošću za profitom stvara nezaposlene; društvo u kojem se kockanje reklamira kao preporučeni užitak, a droga prolazi kroz mala vrata. Sve to vodi u alkoholizam, u nesretnike, u bolesne, psihički poremećene osobe, koje su često glavni junaci u kriminalističkim filmovima i serijama, čime obiluju televizijski programi. Kako se izboriti za zdravije društvo u kojem obitelj neće biti mjesto iživljavanja jačeg nad slabijim, neće biti preslika općeg društvenog ponašanja

Možda je prevencija za djevojke i žene u korištenju slobode izbora, odbacivanjem nasilnika odmah nakon prvog šamara. Treba prihvatiti i činjenicu da se i najjačim ženskim šarmom i lukavošću ne može preodgojiti partnera; jer vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada! Možda su predbračna i bračna savjetovališta mjesta takvog osvještavanja. Velika je društvena i obiteljska (tu majke imaju važnu ulogu) odgovornost na odgoju mladih. I opet dolazimo do društvene klime u kojoj su zanemareni besplatni sportski i ini programi za tinejžersku dob mladića, za beskućnike i liječene alkoholičare i narkomane, za nesigurne i izgubljene. Klima u kojoj oni stasaju nasilje se preventira nasiljem. Kako postići u zdravom tijelu zdravi duh? Kako širiti ideje ljubavi i ljepote? Umjetnost i kultura, a potom masovni mediji snose dio odgovornosti za klimu nasilja, skandala i kriminala.

Ova izložba postavlja pred publiku sva ta teška pitanja.“ Branka Hlevnjak

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA