EU projekti
Projekt Jezici Zrinskih
Admin | 04.10.2013. 16:43

Projekt Jezična povezanost Baranje i Međimurja – Jezici Zrinskih koji je započeo u listopadu 2013. godine, završio je 30. rujna 2014., a njegova je završna konferencija održana 25. rujna u Muzeju. Muzej Međimurja Čakovec i Szigetvári Kultúr-és Zöld Zóna Egyesűlet proveli su projekt koji sufinancira Europska unija kroz Program prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2007. – 2013. i kroz ovaj su projekt mlade osobe dobile mogućnost proučavanja povijesti ove regije preko knjiga na vlastitom jeziku te se više povezati s mladima iz susjednih područja.

Već ranije je u sklopu projekta održan besplatan tečaj mađarskog jezika za 20 osoba, te kamp mladih u Sigetu u kojem je sudjelovalo i desetoro mladih iz Međimurja. Na završnoj konferenciji će se još predstaviti dokumentarni film o graditeljskoj baštini Zrinskih u Međimurju i mađarsko izdanje knjige Međimurska povijest, Vladimira Kalšana.

Dokumentarni film Graditeljska baština obitelji Zrinski u trajanju od 35 minuta govori o gospodstvu obitelji Zrinski u Međimurju (1546. – 1691.) i njihovom nasljeđu. Materijal za film je sniman u Muzeju Međimurja Čakovec i u međimurskim naseljima povezanima s temom, a korištena je i dokumentacija Povijesnog odjela Muzeja Međimurja Čakovec. Možda najzanimljivije su 3D rekonstrukcije objekata, napravljene prema grafičkim prikazima i postojećim opisima, a kojima danas nažalost više nema materijalnog traga. Film je proizvela Varaždinska televizija uz pomoć stručnih suradnika dr. sc. Nataše Štefanec i mr. sc. Vladimira Kalšana.

Knjiga Međimurska povijest čije je prvo izdanje tiskano 2006. godine, na skoro 500 stranica govori o povijesti Međimurja od prapovijesti do danas. U sklopu projekta Jezična povezanost Baranje i Međimurja knjiga je prevedena na mađarski jezik. Tiskana je u 1000 primjeraka i većina će knjiga biti predana partnerima iz Sigeta dok će dio knjiga ostati u Međimurju. Nadajmo se da će knjiga pomoći istraživačima naše zajedničke prošlosti, osobito obitelji Zrinski. (AŠ)

vrijeme trajanja: listopada 2013. – 30. ožujka 2014.
organizator: Muzej Međimurja Čakovec
mjesto održavanja: Muzej Međimurja Čakovec, Szigetvári Kultúr és Zöld Zóna Egyesűlet

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA