EU projekti
Međimursko veleučilište i Muzej Međimurja Čakovec partneri na prekograničnom projektu modernizacije dvoraca
Admin | 12.10.2018. 08:54

Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu održana je početna konferencija projekta mreže „živih“ dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa pod nazivom „Living castles“.

Glavni cilj projekta je vrednovanje i revitalizacija sedam dvoraca na prekograničnom području, koja će se provoditi kroz događaje, investicije i suvremenu tehnologiju. Razvoj i izradu softvera za nove tehnologije, poput 3D hologramskih projekcija i vizuala, za sve lokacije odradit će Međimursko veleučilište kao vodeći partner projekta.

Dekanica Veleučilišta doc.dr.sc. Nevenka Breslauer istaknula je da joj je iznimno drago što je prepoznata kvaliteta Međimurskog veleučilišta kao partnera, dok je sam projekt predstavio prodekan za nastavu dr.sc. Mihael Kukec: „Glavna ideja je istražiti nepisane legende o životu u dvorcima i povijesnim ličnostima te ih kroz moderne komunikacijske alate i tehnologiju prikazati u planiranom postavu i uspostaviti integrirani pristup, dovoljno izazovan kako za mlađe naraštaje tako i za stariju populaciju. Jedan od važnih ishoda projekta je katalog priča koje će se oslanjati na povijesne činjenice i legende, ali i izrada turističkih proizvoda i suvenira za posjetitelje.“

Župan Međimurske županije Matija Posavec osvrnuo se na važnost projekta za Međimurje: „Stari grad Zrinskih trenutno je u rekonstrukciji vrijednoj 40 milijuna kuna nakon koje će biti reprezentativan muzej nematerijalne baštine i naše bogate povijesti, no sljedeći korak je prezentacija kulturne baštine koja će se upravo ovim prekograničnim programom ostvariti. Inovativnom ponudom i promocijom poboljšat ćemo našu turističku ponudu i povećati broj posjetitelja.“

Projekt traje 30 mjeseci, a vrijednost mu je 1.454.671,54 eura, od čega je 1.236.470,80 eura financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Uz MEV, partneri na projektu su Muzej Međimurja Čakovec, Muzeji Hrvatskog Zagorja, Gradski muzej Varaždin, Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan (SLO), Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj (SLO), Razvojna agencija Savinjske regije d.o.o (SLO) i Proteus d.o.o. (SLO). (Preuzeto s mrežnih stranica Međimurske županije)

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA