EU projekti
LIVING CASTLES – novi prekogranični projekt u pripremi
Admin | 25.09.2018. 13:14

U petak 22. rujna 2017. stručni tim Muzeja Međimurja Čakovec sudjelovao je na radnom partnerskom sastanku pripreme prijavnice projekta LIVING CASTLES. Sastanak je održan u ljetnikovcu Batthyany u dvorcu Rakičan u Sloveniji, nedaleko od Murske Sobote (Raziskovalno izobraževalno središče RIS Dvorec Rakičan).

Projekt se prijavljuje na prekogranični Program suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014.-2020. U projektu sudjeluju: Međimursko veleučilište u Čakovcu (HR) kao vodeći partner, RIS Dvorec Rakičan (SLO), Znanstveno raziskovalno središče Bistra Ptuj (SLO), Razvojna agencija Savinjske regije d.o.o. (SLO), Gradski muzej Varaždin (HR), Muzej Međimurja Čakovec (HR), Muzeji Hrvatskog zagorja (HR) i agencija Slovenia explorer tours (SLO). Cjelokupna vrijednost projekta je 1.500.000,00 eur, od čega otpada za naš Muzej 165.000,00 eura.

Glavni cilj projekta je vrednovanje i revitalizacija šest dvoraca/ljetnikovaca na prekograničnom području, koja će se provoditi kroz događaje, investicije i suvremene tehnologije poput video mappinga i 3D hologramskih projekcija. Razvoj i izradu softvera za spomenute nove tehnologije odradit će Međimursko veleučilište za sve lokacije.

Krajnji rok prijave projekta je 27.09.2017. te ukoliko projekt prođe, započet će 01.07.2018. i trajati do 31.12.2020. (30 mjeseci).

Muzej Međimurja bi u sklopu projekta osigurao sredstva za dovršenje obrtničkih radova na 2. katu JI krila (rasvjeta, vodoinstalacije, postavljanje parketa, uređenje zidova).

Spomenuto mjesto je statički sanirano, no zahtijeva još dodatna ulaganja kako bi se moglo iskoristiti u svrhe stalnog postava. Na tom je mjestu također predviđena i tematska postava Zrinskih. Statičkom sanacijom oslobodio bi se prostor za suvremeni postav koji bi pomoću suvremene tehnologije upoznavao posjetitelje svih uzrasta sa životom obitelji Zrinski. Uz pomoć holografskih prikaza i drugih vizualnih rješenja posjetitelji bi učili o Zrinskima kroz njihovu svakodnevicu. Prikazao bi se izgled dvorca u 17. stoljeću, život aristokracije i općenito život na dvoru, njihova prehrana, interesi i slično. Želja nam je da putem modernih komunikacijskih alata i tehnologija u planiranom postavu uspostavimo integrirani pristup, dovoljno izazovan kako za mlađe naraštaje tako i za stariju populaciju. (MHS)

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA