EU projekti
Potpisivanje ugovora o rekonstrukciji fortifikacije Staroga grada Zrinskih u Čakovcu
Admin | 29.05.2018. 10:03

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je danas, na svečanosti u čakovečkom Starom gradu, ugovor o izvođenju građevinskih radova na rekonstrukciji i revitalizaciji fortifikacije Starog grada Čakovec, čime je započela nova faza ovog kapitalnog projekta za kulturu i turistički razvoj u Međimurskoj županiji.

Kako je istaknuto na današnjoj svečanosti projekt „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“ započeo je 1. svibnja 2017. godine, a trajat će do 1. svibnja 2020. godine.

Projektom će biti rekonstruirana fortifikacija Starog grada Čakovec i revitalizirana u suvremeni muzej nematerijalne baštine – Riznicu Međimurja.

  • Današnjim potpisivanjem ugovora o izvođenju građevinskih radova konačno smo napravili novi korak u realizaciji ovog projekta, zahvaljujući kojem ćemo na primjeren način predstaviti vrijednu nematerijalnu kulturnu baštinu Međimurja – istaknula je na svečanosti Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja.

Muzej će biti orijentiran na očuvanje, interpretaciju i promociju međimurske baštine što će obuhvatiti nasljeđe, tradiciju, usmenu predaju, znanja i vještine, te sve ono što iz toga proizlazi, a prema potrebama i preferencijama turista u potrazi za inovativnim sadržajima.

  • Međimurje je prepoznatljivo turističko odredište, no ovim projektom pozicioniramo Međimursku županiju i kao nezaobilazno odredište kulturnog turizma ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u srednjoj Europi – naglasio je Rudi Grula, voditelj Ureda Turističke zajednice Međimurske županije.

Postupak nabave za izvođenje građevinskih radova trajao je pet mjeseci, no, prije toga odrađeni su složeni pripremni postupci, primjerice, izmjena glavnog projekta i izvedbeni projekt.

U skladu s postupkom nabave za građevinske radove odrađeni su postupci nabave za stručni nadzor radova na rekonstrukciji bedema (fortifikacije) Starog grada Čakovec, projektantski nadzor u svrhu kontrole izvedbe radova i projektne dokumentacije na rekonstrukciji bedema (fortifikacije) Starog grada Čakovec te poslovi ovlaštenog inženjera za kontakt s izvođačima i stručnim nadzorom građenja.

Sklopljen je ugovor s tvrtkom Capital Ing d.o.o. iz Zagreba o obavljanju stručnog nadzora radova na rekonstrukciji bedema (fortifikacije) Starog grada Čakovec, a na temelju provedenog otvorenog postupka javne nabave male vrijednosti.

S tvrtkom Connecto Projekt d.o.o. iz Varaždina sklopljen je ugovor o obavljanju projektantskog nadzora na rekonstrukciji bedema.

Ugovor o izvođenju građevinskih radova na rekonstrukciji bedema (fortifikacije) Starog grada Čakovec u iznosu od 27.467.094,20 kuna s PDV-om, sklopljen je sa Zajednicom ponuditelja Đurkin d.o.o. i Team građenje d.o.o., a ugovor su ispred izvođača radova na današnjoj svečanosti potpisali Zlatko Đurkin, direktor tvrtke Đurkin d.o.o., te Igor Hoblaj, direktor tvrtke Team građenje d.o.o.

  • Riječ je o vrlo zahtjevnom građevinskom projektu, koji će uključiti i rekonstrukciju fortifikacije, ali i izgradnju novog objekta površine od tisuću četvornih metara – rekao je Zlatko Đurkin, direktor tvrtke Đurkin.

Predviđeno trajanje radova, odnosno rok izvedbe radova je 20 mjeseci od uvođenja u posao. Radove će nadzirati Konzervatorski odjel u Varaždinu i konzervatorica Marijana Korunek, članica projektnog tima.

  • Čakovečki Stari grad najvrijedniji je spomenik feudalne baštine u našoj zemlji, koji je već niz godina vapio za temeljitom rekonstrukcijom. Današnje potpisivanje ugovora ključan je korak u tom smjeru, stoga zahvaljujem cijelom projektnom timu koji je obavio ogroman posao. No, želim istaknuti kako je i ovaj projekt, kao i niz drugih koje radimo u Međimurskoj županiji, rezultat predanog i energičnog rada, ali i jasne vizije i strategije razvoja Međimurja – naglasio je na današnjoj svečanosti Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Tijekom trajanja radova, intenzivno će se raditi na izvedbenom projektu muzejskog postava novog muzeja i promotivnim aktivnostima, te usvajanju primjera dobrih praksi i predstavljanju novog muzeja na poznatim turističkim sajmovima s ciljem privlačenja turista. (Izvor: UO za poslove župana)

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA