EU projekti
Održane radionice izrade tradicijskog glinenog posuđa na lončarskom kolu u Muzeju Međimurja Čakovec
Admin | 08.04.2021. 10:03

U sklopu projekta Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine tijekom mjeseca ožujka i travnja 2021. godine održat će se tri ciklusa demonstracijskih radionica vezanih uz lokalna umijeća.

 

Radi se o sljedećim radionicama:

  1. Radionica izrade tradicijskog glinenog posuđa na lončarskom kolu
  2. Radionica izrade čipke na batiće
  3. Radionica izrade suvremenih keramičkih proizvoda.

Prvi ciklus radionica: Upoznavanje vještine izrade tradicijskoga glinenog posuđa na lončarskom kolu pod vodstvom Đurđice Horvat održan je od 22. do 27. ožujka 2021. u Muzejsko-informativnom centru (MIC) Muzeja Međimurja Čakovec.

Đurđica Horvat („Domaća radinost Horvat“) jedna je od ukupno trojice nositelja kulturnoga dobra Tradicijskoga lončarstva na području Sjeverozapadne Hrvatske upisanih u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod brojem Z-3618, a da potječe iz Međimurja. Osim nje, nositelji su i Lovro Pergar iz Zasadbrega i Graditeljska škola iz Čakovca.

Đurđica Horvat (rođ. 16. ožujka 1958.) potječe iz poznate lončarske čakovečke obitelji Lesjak, a lončarski zanat učila je uz svojega djeda Ivana Lesjaka boraveći u radionioci od malih nogu. Profesionalno se lončarskim zanatom bavi od svoje 18. godine. Vodila je svoj vlastiti obrt „Terakota“ koji je bio prepoznatljiv u Međimurju, ali i diljem Hrvatske. Sa suprugom Antunom Horvatom otvorili su zajednički „Domaću radinost Horvat“ i izrađivali su oslikane minijature tradicijskoga međimurskog posuđa kao suvenire. Uz to su održavali i demonstracijske radionice za djecu i turističke grupe na svojem posjedu u Svetom Urbanu u prekrasnom prirodnom okruženju. Suprug je nažalost preminuo, pa obiteljsku tradiciju dalje odražava sama.

Radionice su bile teorijsko-praktične s naglaskom na lokalnom specifičnom umijeću izrade predmeta, a svaki je polaznik izradio svoj vlastiti personalizirani suvenir koji je nosio kući. Radionice od ponedjeljka do petka zbog epidemioloških su mjera bile organizirane za rad s unaprijed dogovorenim skupinama, a na radionicu u subotu, 27. ožujka 2021. u 10.30 h, ulaz je bio slobodan, ali je broj sudionika bio ograničen.

Na radionicama su sudjelovali: polaznici vrtićke skupine Sunčeka, vrtić Cipelica; djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec; dio članova Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije (DOSTI); dio članova Udruge slijepih Međimurske županije i dio korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Novinščak. Dvije radionice bile su otvorenog tipa namijenjene djeci i građanstvu Čakovca. Održano je ukupno 10 radionica u trajanju od sat i pol. Organizatorica radionica ispred Muzeja bila je Ines Virč, muzejska pedagoginja.

Hvala svim polaznicima radionica i gospođi Đurđici Horvat, voditeljici radionica.

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA