EU projekti
Riznica Međimurja - gdje prošlost postaje sadašnjost
Admin | 16.07.2021. 10:03

Fotografije: Silvio Benč

U petak 9. srpnja 2021. godine u Starom gradu Zrinskih u Čakovcu održano je svečano otvorenje nove muzejske jedinice u sklopu Muzeja Međimurja Čakovec. Radi se o dodatnom muzejskom kompleksu koji se prostire na dva kata vanjske fortifikacije Starog grada, o RIZNICI MEĐIMURJA. Osim muzejskih postava u sklopu obnovljenog kompleksa nalazi se i nova moderna suvenirnica, kafić „Bedem“ s terasom ispod zvonika, multifunkcionalna dvorana za izložbe, radionice, predavanja i konferencije te muzejska igraonica.

 

Riznica je otvorena u sklopu manifestacije „Noć Riznice Međimurja“ zahvaljujući kojoj je tijekom cijelog vikenda omogućeno besplatno razgledavanje građanima. Svečano otvorenje za visoke uzvanike trajalo je od 19 do 21 sat, a kasnije su muzejski postav otvoreni svim građanima na večernji razgled do ponoći. Stalni postavi podijeljeni su na dvije etaže: na katu je pod tematskim nazivom „Minijature“ prezentirana nematerijalna baština Međimurja, mitovi i legende našeg kraja, a na prizemlju pod tematskim nazivom „Stoljeća utvrde“ možemo vidjeti prezentaciju arhitektonskog razvoja Starog grada kroz stoljeća, naoružanje, opremu i vojne pohode vojske Zrinskih te zatvorenike u originalnim tamnicama od 16. do 20. stoljeća.

Projekt obnove i revitalizacije Starog grada Zrinskih u Muzej nematerijalne baštine „Riznicu Međimurja“ trajao je od 2017. – 2021. godine i obuhvatio je opsežne građevinske radove na fortifikaciji Starog grada u sklopu kojih je napravljena i prijeko potrebna statička sanacija. U sklopu projekta detaljno je razrađen i projekt muzejskog postava, verificiran i potvrđen od strane Ministarstva kulture. Projekt su zajednički osmislili i proveli Međimurska županija kao vodeći partner, Javna ustanova za regionalni razvoj REDEA, Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Međimurske županije. Radovi su financirani iz EU fondova u visini od 85%, dok je ostalih 15% pokrila Međimurska županija.

Samo otvorenje popraćeno je „living history“ programom koji je uključivao glumce i nositelje vještina strateški raspoređene po dijelovima stalnog postava. Povijesni likovi su se doskočicama i glazbenim repertoarom uključivali u vođeni razgled kada bi posjetitelji stigli do njih. Tako smo imali Petra Zrinskog kojeg je utjelovio Dejan Buvač na uvodnom dijelu programa na terasi Starog grada koji je uvodno pozdravio goste i zaželio im dobrodošlicu u svoj dom. Na njega se nadovezao kantor Vlado Mihaljević kao Nikola Zrinski Sigetski. U Stari grad stigao je i nizozemski putopisac Jacob Tollius (utjelovio ga je Ivan Novak) koji je zadnji puta boravio na dvoru Zrinskih u 17. stoljeću te ga detaljno opisao u svojoj putopisnoj knjizi. Sada je Tollius bio glavni vodič prvim muzejskim posjetiteljima i poveo ih u razglede. Na katu ih je dočekala kustosica Janja Kovač i provela kroz tematske sobe vezane uz nematerijalnu baštinu, mitove i legende. U dijelu s Međimurskom popevkom dionicu jedne od najljepših međimurskih pjesama „Vuprem oči“ zapjevala je Ivana Tkalec. U hodniku nas je dočekao zvuk cimbula i vrsni majstor cimbulaš Neven Kolarić. Najdramatičniji dio zbio se u sobi s pokladnim maskama kada je naš Pikač tj. Miljenko Vrančić Serđo oživio i krenuo bockati posjetitelje. Na prizemlju nam je vrata utvrde otvorio poznati osmanski putopisac Evlija Čelebija kojeg je bez greške utjelovio Čakovčanac Danijel Janković. Vodstvo donjim dijelom postava preuzela je kustosica Ana Šestak, a u tamnicama su nas dočekivali prava vještica (Marija Magdalena Kočila) i živi turski mustaj beg (Fran Ježić) uz naše hiperrealistične lutke

U svemu nas je popratila i svojom vrhunskom vizualnom pojavom zadivila Zrinska garda Čakovec.

Na otvorenju su govorili ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića Zlatko Zima i međimurski župan Matija Posavec.

Na otvorenje su stigle i saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić, izaslanica Ministarstva kulture Vesna Pascuttini-Juraga te predsjednica Upravnog vijeća Muzeja Karolina Juzbašić uz ostale goste i uzvanike.

Prema riječima našeg župana Matije Posavca: „Svi mi koji volimo naše Međimurje danas smo iznimno ponosni jer smo u jedinstvenom prostoru obuhvatili međimursku povijest i vrijednosti, međimursko znanje i pamet, još jednom potvrdili sposobnost privlačenja europskih sredstava i očuvali ono najvrjednije što imamo, a to je naš identitet. Prvo otvaramo muzej onima kojima je to namijenjeno, a to su naši građani za koje želimo da s ponosom govore o ovom simbolu Međimurja, Starom gradu Zrinskih.“

Riznica Međimurja otvorena je za građane:
Utorak – petak od 08 – 18 h
Subota i nedjelja od 10 – 14 h
Ponedjeljkom zatvoreno.

Više informacija na: www.riznica.hr

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA