Predmet dana: Uskršnje čestitke iz fundusa Muzeja
Admin | 9. travnja 2020.

Povodom predstojećih uskršnjih blagdana, kroz muzejski fundus želimo podsjetiti na vremena slanja čestitki koja su često i vizualno upotpunjavala interijer građanskih domova. Riječ je o tiskanom mediju koji svjedoči o ljudskom načinu komunikacije te prenošenju poruka određene simbolike.

 

Na prednjoj strani uskršnjih čestitki likovni je motiv često sadržavao jedan ili više simbola Uskrsa koji su ovdje objašnjeni uz svaku reprodukciju. Odabrani predmeti sastavni su dio Zbirke tiskane građe i dokumenata Kulturno povijesnog odjela koja sadrži čestitke raznolikih likovnih motiva vezanih uz razne prigode. Svakako je zanimljiva i njihova poleđina s posebnom, onom neprocjenjivom simbolikom – riječi dragih nam osoba, a upravo su takve poruke utkane u stare čestitke muzejskog fundusa.

Trend pisanja i slanja čestitki vjerojatno nikada neće nestati. No, iako je danas, u 21. stoljeću, taj običaj zasjenila nova tehnologija slanja poruka, uvijek se lijepo prisjetiti i nekadašnjeg načina pokazivanja geste za najmilije - što opet ne znači da vas to neće motivirati. Stoga ovih blagdana nađite vremena i razveselite svoje najmilije. Napravite vlastite čestitke koje će biti valorizirane s onom unutarnjom simbolikom.

Pripremila: Tajana Vidović, kustosica kulturno-povijesnih zbirki

 
PREDMET DANA
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA