Predmet dana: Sportski album obitelji Legenstein
Admin | 27. travnja 2020.

Legendarna hrvatska kazališna umjetnica Lili Čaki Legenstein poklonila je Muzeju Međimurja Čakovec sportski foto album obitelji Legenstein i bilježnicu s novinskim izrescima koji su prvoklasni izvor za neke od sekcija Čakovečkog športskog kluba (ČŠK) i sportova kojima se svestrani i talentirani Legensteini bavili u 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća.

 

Dvadesetsedmogodišnji ugostitelj iz Murske Sobote Geza Legenstein uzeo je 1925. godine u zakup čakovečku kavanu Royal koja je postala jednim od središta društvenog života Čakovca u međuratnom razdoblju.

U svojoj kavani Legenstein je imao stolove za biljar i stolni tenis koji je počeo igrati sa svojom suprugom Elizabetom (r. Kemény) učeći iz knjige dr. Daniela Pecsija koju je nabavio u Budimpešti. Taj prvi stolnoteniski stol Legensteinu je napravio Mijo Hollemberger, čakovečki stolar i tapetar.

Ubrzo je ovaj sport dobio svoje poklonike u Čakovcu i već je 1925. godine u okviru Čakovečkog športskog kluba počela djelovati stolnoteniska sekcija i to kao prva takva u Hrvatskoj. Osim Legensteina u tim su prvim danima igrali Nyiri (pod pseudonimom Ignotus), Habijanec, Kovačić, Remenyi, Majerščak, Singer, Antonović, Sočić i drugi. Godine 1928. u Čakovcu održan je prvi međugradski stolnoteniski susret u Jugoslaviji između ČŠK-e i Mure iz Murske Sobote.

Reprezentacija Jugoslavije prvi je put nastupila na Svjetskom prvenstvu 1929. u Budimpešti, a u njezinom su sastavu kao jedini Hrvati igrali Geza i Elizabeta Legenstein. Geza je igrao u sastavu muške ekipe, dok je Elizabeta kao jedina ženska reprezentativka nastupala pojedinačno. Bračni par Legenstein igrao je i zajedno, kao mješoviti par, npr. na turniru u Zagrebu 1929. gdje su osvojili prvo mjesto. Nažalost, danas se rjeđe spominje Elizabeta Legenstein, koja je 1930. osvojila naslov državne prvakinje u pojedinačnoj konkurenciji na turniru u Murskoj Soboti i tako postala prva službena prvakinja Jugoslavije.

U svoje su vrijeme Legensteini bili prvi reprezentativci i internacionalci, inicijatori niza turnira, značajno su doprinijeli popularizaciji ovog sporta i stoga cijenjeni stolnotenisači na razini Hrvatske. Na njihov su poziv gosti Čakovca 1930. godine bili reprezentativci Mađarske, svjetski prvaci predvođeni Viktorom Barnom, koji su sa ČŠK-om odigrali prvi međugradski međunarodni susret u Hrvatskoj.

Geza Legenstein bio je uistinu talentirana i svestrana osoba. Odlično je svirao klavir, skladao je i postavljao operete u kavani koju je sam ukrašavao svojim crtežima. Osim stolnog tenisa uspješno se ogledao u nizu drugih sportova što možemo i vidjeti u obiteljskom albumu koji sadrži 75 crno-bijelih fotografija – bavio se tenisom (davao je prve poduke Franji Punčecu!), biljarom, šahom, skijanjem, motociklizmom te je u Čakovec doveo sportsko zrakoplovstvo.

Inventarni broj: MMČ 11527/1-75

Pripremila: Ana Šestak, viša kustosica povijesnih zbirki

 
PREDMET DANA
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA