Međunarodni dan muzeja – najava događanja
Admin | 13. svibnja 2020.

Tema: Muzeji za različitost i uključivost

Ovogodišnja predložena tema od strane ICOM-a za Međunarodni dan muzeja su manifestacije na temu: „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“. Time se potiče organiziranje proaktivnih projekata s kojima muzeji svoju praksu usmjeravaju prema ulozi promicatelja razumijevanja i uvažavanja različitosti kao i na socijalni senzibilitet i inkluzivno ponašanje. To su u praksi projekti prilagođeni najrazličitijim korisnicima s obzirom na dob, razinu edukacije te na druge posebnosti koje ih određuju. Njihov je broj u porastu, a radi se prije svega o inkluzivnim projektima prilagođenim osobama s invaliditetom, od kojih svaka skupina traži poseban pristup.

 

Ove godine Muzej Međimurja će na Međunarodni dan muzeja ponuditi svojoj publici dva virtualna projekta:

1. Muzej za Pogled 2020. / Virtualna izložba kao stvaralački poticaj

U Muzeju Međimurja već treću godinu za redom provodi se projekt „Muzej za Pogled“ namijenjen djeci s poremećajima u autističnom spektru iz Udruge Pogled. Ova preporučena tema za nas nije novost, već još jedna prilika da javnosti pokažemo rezultate našeg rada u smjeru uključivanja osjetljivih skupina u naš muzejski edukativni proces. Odabrana građa iz muzejskog fundusa prilagođena je i interpretirana sukladno specifičnoj ciljanoj skupini. Takav projekt zahtijeva i specijalističku stručnu pomoć, koju smo također osigurali i uključili kliničku psihologinju od samog razvoja ideje i razvoja metoda do provedbe projekta.

Realizacija ovogodišnjih radionica, planiranih za mjesec travanj, nije provedena zbog koronavirusa, koji je paralizirao svakodnevni život na globalnom planu. Unatoč uzajamnoj želji sudionika u projektu za nastavak rada, bilo je nemoguće održati radionice u stalnom postavu likovnih zbirki, pa se virtualni svijet nametnuo kao rješenje. Djeca sudionici naših radionica uključena su u redovni obrazovni sustav i susrela su se s virtualnim sadržajem u obliku online škole. Muzej im ovaj puta nudi također virtualni sadržaj u obliku izložbe na svojim mrežnim stranicama.

Budući da je riječ o iznimno osjetljivoj populaciji, u dogovoru s psihologinjom i koautoricom projekta mr.sc. Jelenom Klinčević, odlučeno je da se djecu oprezno suoči sa sadržajem koji im je intelektualno prihvatljiv i s kojim se mogu povezati. Za to će nam poslužiti galerija fotografija Marka Vučenika snimljenih u Muzeju Međimurja 2019. godine tijekom radionica Lijep kao slika i Miran kao kip.

U zrcalu virtualne izložbe djeca će prepoznati svoja lica, slike i skulpture koje smo im pokazali, muzej u kojemu su boravila. Virtualnu izložbu mogu pogledati skupa s roditeljima od Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja do konca ljeta. Ponuđeni virtualni sadržaj motivacijska je podloga za daljnji individualni psihološko- kreativni rad s djecom koji će se odvijati sve do jeseni onako kako to okolnosti budu dopuštale. U tom razdoblju djeca će realizirati svoj likovni odgovor na sve što su doživjela i proživjela u dosadašnjoj interakciji s muzejom, a mi ćemo se pobrinuti za završnu prezentaciju ovogodišnjeg projekta kada to bude moguće.

Projekt je iniciralamuzejska savjetnica Erika Nađ-Jerković, a autorski je koncipiran i realiziran u suradnji s mr.sc. Jelenom Klinčević, kliničkom psihologinjom iz Psihologijskog centara u Čakovcu, vanjskom suradnicom Udruge Pogled.

2. Mali školski kustosi / Virtualna izložba „Gardinovečko pralo“

Zbog koronavirusa Muzej Međimurja Čakovec morao je odgoditi već pripremljenu manifestaciju Mali školski kustosi, koja se tradicionalno održavala u prigodi Međunarodnog dana muzeja - 18. svibnja. Riječ je o originalnoj manifestaciji, jedinstvenoj u Hrvatskoj, koju su prije desetak godina osmislili djelatnici Muzeja Međimurja Čakovec sa svrhom jačanja svijesti prema baštini i odgovornosti prema starim predmetima. Kako je u svakom društvu najvažnije tu svijest pobuditi i ojačati kod najmlađih, muzealci su se kroz spomenutu manifestaciju ciljano okrenuli upravo toj populaciji. Cilj manifestacije je da djeca u svojim kućama ili dvorištima pronađu neki stari predmet, da s roditeljima i ostalim ukućanima saznaju o njemu što više činjenica, da ga potom dodatno „izbruse“ sa svojim školskim mentorima i u konačnici javno prezentiraju pred okupljenom publikom. Ove godine neće biti održani na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, nego na jesen, u mjesecu studenome. Međutim, Muzej Međimurja Čakovec će ipak na neki način obilježiti Male školske kustose na Međunarodni dan muzeja - virtualnom izložbom s prikazom rekonstrukcije starog običaja pranja rublja na potoku Trnavi. Taj događaj potekao je upravo od Malih školskih kustosa i istraživanja djece o Gardinevečkom pralu koje je potaklo čitavu zajednicu da takav jedan događaj rekonstruira i obilježi spomen pločom.

Projekt je osmislio i provodi Zlatko Bacinger.

Spomenute virtualne izložbe postavit ćemo na muzejsku mrežnu stranicu i društvene mreže 18.5.2020.

(MHS)

 
VIRTUALNE IZLOŽBE
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA