Predmet dana: Međimurska narodna nošnja
Admin | 15. svibnja 2020.

Velik dio fundusa etnografskih zbirki čini tekstil. Zbirka narodnih nošnji i uporabnog materijala broji 933 predmeta od kojih se najveći dio odnosi na dijelove muške i ženske narodne nošnje. Najstariji predmeti potječu iz druge polovice 19. stoljeća, a većina ih je datirana u 20. stoljeće. Međimurska narodna nošnja i njeni detalji poput „čižmi z trdom sarom“, „tibetom“, „poculicom“, „belom robačom“, „tibetnicom“ prepoznatljivi su simboli Međimurja.

 

U Muzeju Međimurja Čakovec 1994. godine održana je izložba „Međimurska narodna nošnja“ autorice Smiljane Petr-Marčec, muzejske savjetnice, kustosice Etnografskog odjela MMČ-a.

Izložbu je popratio, za one godine, bogat katalog koji i je i dan danas jedan od najsustavnijih pregleda znanja o međimurskoj narodnoj nošnji. Autorica detaljno opisuje sve dijelove muške i ženske nošnje i navodi mnogobrojne nazive koji se za njih koriste u pojedinim mjestima Međimurja. Obrađuje i vrste platna, motive i uzorke koji su se koristili. Istaknuti detalji popraćeni su fotodokumentacijom. U katalogu se mogu naći i rijetko publicirane fotografije iz fototeke Etnografskog odjela.

U pripremi izložbe sudjelovali su mnogobrojni suradnici na terenu koji su s autoricom podijelili svoje znanje, a muzeju donirali pojedine predmete. Popunjavanje ove zbirke se nastavlja i danas, prije svega tibetima i predmetima od vune.

Kako više gotovo i nema fizičkih primjeraka kataloga, danas vam ga donosimo u digitalnom obliku. Prenošenje znanja bitna je zadaća muzejskih djelatnika. Katalog preporučujemo profesorima, voditeljima folklornih društava kao i istraživačima tekstila i narodnih nošnji. (Katalog vam na ovom mjestu donosimo u obliku slika (jpg format), a kroz koji će se dan moći u pdf obliku preuzeti na našim mrežnim stranicama u rubrici „Izdanja – katalozi izložaba“.)

Pripremila: Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki

 
PREDMET DANA
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA