Virtualna izložba: Miran kao kip - lijep kao slika
Admin | 18. svibnja 2020.

Projekt Muzej za Pogled 2020. u virtualnom svijetu na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja

 

Muzej Međimurja Čakovec redovito se uključuje svojim programima u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja. Jedan od ovogodišnjih programa je Virtualna izložba projekta Muzej za Pogled, koji je namijenjen djeci s poremećajima u autističnom spektru iz Udruge Pogled.

Muzej Međimurja Čakovec i djeca iz Udruge za autizam Pogled

U Muzeju Međimurja Čakovec 2018. inicijalno je proveden interdisciplinarni projekt Muzej za Pogled (MzP), namijenjen djeci iz Udruge za autizam Pogled. Izvodi se sustavno, treću godinu zaredom. Psihološko- kreativni rad s djecom odvijao se dosada u stalnom postavu likovnih zbirki MMČ-a. Projekt je inicirala muzejska savjetnica Erika Nađ- Jerković, a autorski je koncipiran i realiziran u suradnji s mr.sc. Jelenom Klinčević, kliničkom psihologinjom iz Psihologijskog centara u Čakovcu, vanjskom suradnicom Udruge Pogled. U široj i stručnoj zajednici projekt je percipiran kao pozitivan primjer inkluzivne prakse. Sufinancira se proračunskim sredstvima Grada Čakovca.

Sinergijom muzejske i psihološke struke osmišljen je model koji djecu s poremećajima u spektru autizma (PSA) u opuštenom i sigurnom muzejskom okruženju uvodi u svijet likovne i kulturne baštine na njima primjeren i prihvatljiv način kroz intelektualno poticajne likovne radionice prilagođene njihovim mogućnostima, uz aktivno sudjelovanje kliničkog psihologa kao moderatora, što utječe pozitivno na njihovu socijalnu i emocionalnu prilagodbu te komunikaciju. Svake godine variraju se teme i metode likovno- pedagoškog rada, kako bi se djeci omogućilo da maksimalno razviju svoje kreativne i spoznajne potencijale uz moguće dodatne psihološke dobiti.

U projekt su uključeni i roditelji djece sudionika, kojima su omogućeni besplatni posjeti uz stručno vodstvo, kao kulturni doživljaj i relaksacija od zahtjevne svakodnevice. Šira zajednica uključuje se i senzibilizira pravodobnim informiranjem o svim aktivnostima povezanim s projektom MzP, završnom izložbom ostvarenih dječjih radova u prostoru Muzeja, te tiskom i distribucijom publikacije o održanim likovnim radionicama koju uređuju autorice projekta.

Muzej za Pogled 2020. / Virtualna izložba kao stvaralački poticaj

Realizacija ovogodišnjih radionica, planiranih za mjesec travanj, postala je upitna zbog corona virusa, koji je paralizirao svakodnevni život na globalnom planu. Unatoč uzajamnoj želji sudionika u projektu za nastavak rada, bilo je nemoguće održati radionice u stalnom postavu likovnih zbirki, pa se virtualni svijet nametnuo kao rješenje. Djeca sudionici naših radionica uključena su u redovni obrazovni sustav i susrela su se s virtualnim sadržajem u obliku online škole. Muzej im ovaj puta nudi također virtualni sadržaj u obliku izložbe na svojim mrežnim stranicama.

Budući je riječ o iznimno osjetljivoj populaciji, u dogovoru s psihologinjom i koautoricom projekta mr.sc. Jelenom Klinčević, odlučeno je da se djecu oprezno suoči sa sadržajem koji im je intelektualno prihvatljiv i s kojim se mogu povezati. Za to će nam poslužiti galerija fotografija Marka Vučenika snimljenih u Muzeju Međimurja 2019. godine tijekom radionica Lijep kao slika i Miran kao kip.

U zrcalu virtualne izložbe djeca će prepoznati svoja lica, slike i skulpture koje smo im pokazali, muzej u kojemu su boravila. Virtualnu izložbu mogu pogledati skupa s roditeljima od Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja do konca ljeta. Ponuđeni virtualni sadržaj motivacijska je podloga za daljnji individualni psihološko- kreativni rad s djecom koji će se odvijati sve do jeseni onako kako to okolnosti budu dopuštale. U tom razdoblju djeca će realizirati svoj likovni odgovor na sve što su doživjela i proživjela u dosadašnjoj interakciji s muzejom, a mi ćemo se pobrinuti za završnu prezentaciju ovogodišnjeg projekta kada to bude moguće.

 
VIRTUALNE IZLOŽBE
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA