Virtualna izložba: Gardinovsko potočno pralo
Admin | 18. svibnja 2020.

Projekt Mali školski kustosi – Gardinovsko potočno pralo u virtualnom svijetu na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja

 

Muzej Međimurja Čakovec redovito je unazad nekoliko godina Međunarodni dan muzeja obilježavao manifestacijom Mali školski kustosi. Zbog epidemiološke krize uzrokovane koronavirusom ove godine će se manifestacija uživo održati na jesen.

Riječ je o originalnoj manifestaciji, jedinstvenoj u Hrvatskoj, koju su prije desetak godina osmislili djelatnici Muzeja Međimurja Čakovec sa svrhom jačanja svijesti prema baštini i odgovornosti prema starim predmetima. Kako je u svakom društvu najvažnije tu svijest pobuditi i ojačati kod najmlađih, muzealci su se kroz spomenutu manifestaciju ciljano okrenuli upravo toj populaciji. Cilj manifestacije je da djeca u svojim kućama ili dvorištima pronađu neki stari predmet, da s roditeljima i ostalim ukućanima saznaju o njemu što više činjenica, da ga potom dodatno „izbruse“ sa svojim školskim mentorima i u konačnici javno prezentiraju pred okupljenom publikom.

Muzej Međimurja Čakovec će ipak na neki način obilježiti Male školske kustose na Međunarodni dan muzeja - virtualnom izložbom s prikazom rekonstrukcije starog običaja pranja rublja na potoku Trnavi u selu Gardinovec. Taj događaj potekao je upravo od Malih školskih kustosa i istraživanja djece o Gardinevskom pralu koje je potaklo čitavu zajednicu da takav jedan događaj rekonstruira i obilježi spomen pločom.

Projekt je osmislio i proveo Zlatko Bacinger.

Fotografije: Dario Horvat

 
VIRTUALNE IZLOŽBE
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA