Predmet dana: Povelja Jurja IV. Zrinskog izdana trgovištu Čakovec
Admin | 25. svibnja 2020.

U sklopu Diplomatičke zbirke Muzeja Međimurja Čakovec čuva se dokumentarna građa od iznimnog značaja za međimursku povijest i povijest grada Čakovca. Među njima posebice se ističu dokumenti iz ostavštine obitelji Zrinski koja je gospodarila Međimurjem od 1546. do 1691. godine. Tragičan kraj jedne od najznačajnijih hrvatskih plemićkih obitelji dovela je do rasipanja njihove materijalna baštine čiji se fragmenti danas nalaze u mnogim europskim muzejima stoga je sačuvana dokumentarna građa u našem Muzeju od neprocjenjive vrijednosti. Među njima se ističu povelje koje su dale pečat razvoju grada Čakovca, a izdane su od strane članova triju generacija obitelji Zrinski.

 

Najvažnija je povelja koju je 29. svibnja 1579. godine izdao Juraj IV. Zrinski, sin Nikole IV. Zrinskog Sigetskog. Tom je poveljom podgrađe čakovečke utvrde dobilo status trgovišta čime su stvoreni temelji za njegov slobodan razvoj. Povelja je pisana na pergameni na latinskom jeziku te sadrži voštani pečat s otisnutim grbom obitelji Zrinski koji je gajtanom pričvršćen na dokument povelje.

Ispravom su utvrđene privilegije stanovnicima podgrađa čakovečke utvrde čime su u svojim pravima i slobodama izjednačeni sa stanovnicima unutar zidina grada. Za sva su vremena oslobođeni tlake, plaćanja poreza i pristojbi. Također, da bi se razvio obrt, trgovina i ostale grane gospodarstva, ovom se poveljom omogućilo slobodno trgovanje robom i nekretninama. Tako je Čakovec stekao status slobodnog trgovišta što je osiguralo uvjete za njegov daljnji razvoj. Dobivene privilegije novom su poveljom 1638. godine trgovištu Čakovec potvrdili unuci Jurja IV., braća Nikola VII. i Petar IV. Zrinski, a 1684. iste je potvrdio i Nikolin sin Adam. S vremenom su prava trgovištu Čakovec proširivana, a organiziranjem sajmova potaknut je dolazak i naseljavanje novih obrtnika i trgovaca.

Članovi obitelji Zrinski ostavili su dubok i neizbrisiv trag u gospodarskom i društvenom razvoju Međimurja, a posebice u razvoju grada Čakovca, stoga se datum izdavanja povelje - 29. svibnja - i danas obilježava kao Dan Grada Čakovca.

Pripremila: Magdalena Vrbanec, kustosica povijesnih zbirki

 
PREDMET DANA
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA