Predmet dana: Spomen-plaketa sudjelovanja u Španjolskom građanskom ratu
Admin | 2. lipnja 2020.

Kada okosnicu formiranja muzejske zbirke čini određena povijesna osoba tada govorimo o memorijalnoj zbirci. U Muzeju Međimurja Čakovec više je takvih zbirki, a jedna, možda manje poznata, jest zbirka posvećena Karlu Mrazoviću Gašparu. Tko je bio Karlo Mrazović Gašpar – najkraće rečeno, najistaknutiji predstavnik komunističkog pokreta u Međimurju.

 

Rodio se u Murskom Središću 26. listopada 1902. godine, a umro u Zagrebu 23. rujna 1987. Sudjelovao je u tri revolucije, u Mađarskoj 1919., u Španjolskoj 1936.-1939. te u Hrvatskoj 1941.- 1945. Nakon Drugog svjetskog rata obnašao je visoke dužnosti u unutarnjoj i vanjskoj politici jugoslavenske države, od zastupnika u Saboru NR Hrvatske i poslanika u Skupštini Jugoslavije, do ministra i predsjednika Prezidija Sabora NRH. Također je bio aktivan u vanjskoj politici Jugoslavije kao veleposlanik u Mađarskoj, SSSR-u, a potom u Meksiku gdje je uspostavio diplomatske odnose s nekoliko država Srednje Amerike (Kubom, Hondurasom, Kostarikom i Panamom).

Za svoje zasluge bio je odlikovan brojnim visokim domaćim i stranim odlikovanjima i drugim društvenim priznanjima stoga u Zbirci, uz različite predmete iz njegova javnog i privatnog života, dominiraju ordeni, medalje, plakete, značke, diplome i povelje. Izdvojili smo plaketu koja mu je dodijeljena povodom 30. godišnjice antifašističke borbe u Španjolskoj i formiranja Internacionalnih brigada kojima se on 1936. godine priključio. Internacionalne brigade činili su dobrovoljci koje je regrutirala i vodila Kominterna, a koji su se tijekom Španjolskog građanskog rata (od 1936. do 1939.) borili na strani Španjolske republike i legalne vlade protiv opozicije odnosno pobunjenika koje je vodio Francisco Franco. Mrazović je postao časnik u Internacionalnim antifašističkim brigadama, a nakon teškog ranjavanja i oporavka postao je jedan od urednika lista "Dimitrovac" i član uredništva Radiostanice Madrid. Za njegove zasluge u Španjolskom građanskom ratu Plaketu mu je izdalo Udruženje bivših jugoslavenskih dobrovoljaca Španske republikanske vojske u Zagrebu. Na aversu plakete prikazan je teritorijalni oblik španjolske države nad kojom se izdiže zatvorena šaka. Ispod se nalazi petokraka zvijezda položena na Zemlju uz godinu početka građanskog rata u Španjolskoj i osnivanja Internacionalnih brigada (1936.) te njihovu 30. godišnjicu (1966.). Na rubu plakete ispisan natpis VOLUNTARIOS INTERNACIONALES DE LA LIBETRAD. Na reversu plakete ime i prezime primatelja, naziv uručitelja (Skupština grada Zagreba) i datum uručenja 30. 10. 1966.

Izniman životni put Karla Mrazovića Gašpara, od revolucionara do visokog dužnosnika u jugoslavenskoj unutarnjoj i vanjskoj politici, potvrđuju nam brojna odlikovanja i društvena priznanja kojima je bio nagrađen. Sačuvana ostavština vrijedan je izvor informacija o njegovom političkom i društvenom radu, njegovim zaslugama, priznanjima, afinitetima i ideološkim uvjerenjima. Također je važna jer omogućuje različita saznanja o hrvatskoj, ali i široj političkoj i društvenoj povijesti 20. stoljeća.

Pripremila: Magdalena Vrbanec, kustosica povijesnih zbirki

 
PREDMET DANA
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA