Predmet dana: Ljekarnički recept čakovečke ljekarne "K Zrinskom"
Admin | 17. lipnja 2020.

Stalni postav Muzeja koji možete posjetiti obuhvaća nekoliko arheoloških, povijesnih, etnografskih, likovnih i kulturno povijesnih cjelina međimurskog kraja raspodijeljene na prvom i drugom katu palače Staroga grada. Jedan od najupečatljivijih postava svakako je (bio) postav Zbirke medicine i ljekarništva koji svjedoči o postojanju javnih ljekarni na području Međimurja, iako sama povijest ljekarništva seže u doba pavlina i liječenja različitim biljkama i tvarima.

 

Početkom rujna 2017. godine na II. katu JZ palače Staroga grada započela je rekonstrukcija nosivih zidova, kada je privremeno zatvoren stalni postav Kulturno – povijesnog odjela, između ostalog i postav ljekarništva. Od tada su muzejski predmeti premješteni u čuvaonice Odjela. Stoga, postav kao takav više ne postoji, ali čeka svoj ponovni postav u skoroj budućnosti. Mnogim je posjetiteljima upravo ta izložena cjelina ostala najviše u sjećanju. Iz tog razloga, današnjem smo predmetu dana, kao podsjetnik, priložili fotografiju nekadašnjeg postava spomenute Zbirke iz fototeke KPO.

Kao što je i vidljivo, ona obuhvaća monumentalan ljekarnički inventar iz šest najvažnijih ljekarni koje su djelovale u Međimurju od 18. do sredine 20. stoljeća - između ostalog i prve čakovečke ljekarne K ''Zrinskom'' iz 1777. godine smještene na Franjevačkom trgu. U međuratnom razdoblju njen je vlasnik bio mr. Bogdan Kovačić, a kasnije su preuzeli njegovi nasljednici. Zbirka također sadrži reljefne medaljone grčkog boga ljekarništva Asklepija i njegove kćeri Higije, stojnice različitih materijala i oblika s natpisom o sadržaju, stakleni i keramički laboratorijski pribor, ljekarničke vage, raznobojne ukrašene boce za soda vodu, kopije ljekarničkih reklama iz novina, knjige uputa za liječenje raznih bolesti te recepte.

Danas ćemo obuhvatiti ovaj zadnji segment. Svaka je ljekarna imala vlastitu, vrlo maštovitu, omotnicu za recept unutar kojeg je bio pripadajući receptni papir. Omotnica je imala otisnuto ime ljekarne te potpis magistra, a neke su imale i prepoznatljiv logo ljekarne. Ljekarna K ''Zrinskom'' kao logo koristila je medaljon s portretom Nikole VII. Zrinskog, evidentno njemu u spomen. Takav muzejski predmet predstavljamo u današnjoj, sad već općepoznatoj, rubrici – PREDMET DANA.

Predmet dana potječe iz 1939. godine kada je ljekarna bila u vlasništvu čakovečkih nasljednika magistra B. Kovačića. Na poleđini omotnice ljekarničkog recepta je dekorativna uokvirena bordura upečatljive crvene boje. Unutar okvira u gornjem je dijelu natpis "REALNA LJEKARNA K "ZRINSKOMU" UTEMELJENA 1777.god." Središte zauzima riječ "Recept" te portret Nikole Zrinskog Čakovečkog u ovalu, u tonovima crvene boje. U donjem dijelu bordure je tekst:" Mr. Pharm. B. Kovačića naslj. - Čakovec.".

Unutar omota je duži pravokutni papir presavinut nekoliko puta da stane u omot. Nečitkim rukopisom olovkom je napisan recept s navedenim mjestom i datumom izdavanja: Čakovec - 22.I.1939. te potpisom doktora. Tintom je upisana brojka 20 za koju se pretpostavlja da je bila cijena lijeka. Isto tako, na receptu je otisnut žig realne ljekarne ČAKOVAC ovalnog oblika te ime ljekarnika: Mr B Kovačić naslj.

Zbirka medicine i ljekarništva
Inv.br – MMČ 8285 / MMČ 8285/1
Razdoblje: 1939. godina
Materijal/Tehnika: papir, boja, tinta, grafit, tisak, rukopis, pečat
Dimenzije: v: 8,2 cm; š: 12 cm / v: 22,5 cm; š: 10,6 cm

Pripremila: Tajana Vidović, kustosica kulturno-povijesnih zbirki

 
PREDMET DANA
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA