Predmet dana: Klizaljke
Admin | 1. srpnja 2020.

Prije dva desetljeća Školski servis MMČ-a provodio je različite aktivnosti u svrhu popularizacije muzejske djelatnosti u lokalnim školama. Jednom takvom akcijom nazvanom Milenijska kapsula, Muzej se 2000- te uključio u globalno obilježavanje ulaska u novo tisućljeće. Djeca su prikupljala predmete koje su željela pohraniti u Milenijskoj kapsuli za djecu budućnosti.

 

Uz pomoć nastavnika- mentora trebala su, poput kustosa, ispuniti i inventarne kartice za predmete koje su prikupili. Sakupljeni predmeti i ispunjene inventarne kartice zatim su dopremljeni u Muzej. Aktivnosti su započele krajem studenog 2000. i trajale do travnja 2001. kada je u Muzeju priređeno otvorenje izložbe prikupljenih predmeta za sudionike i širu javnost. U akciji je sudjelovalo 19 škola s više od 500 djece, a brojem prikupljenih predmeta isticale su se Graditeljska škola Čakovec, OŠ Ivan Goran Kovačić iz Sv. Jurja na Bregu i čakovečka Gimnazija. U Milenijsku kapsulu pohranjeno je tada 366 darovanih predmeta, koje i danas čuvamo, a jedan od njih je i današnji Predmet dana.

Klizaljke (šlìčuhe, njem. Schlittschuhe) je prikupio Tomica Tkalec, tada učenik 1. e razreda Graditeljske škole, a mentorica mu je bila prof. Željka Jančec. Riječ je o dječjim klizaljkama, broj 34. Sastoje se od željeznog dijela koji je vijcima fiksiran za dječju kožnatu gležnjaču, oker boje s vezicama. Metalna klizaljka je kovački izrađena traverza četvrtastog presjeka. Kao mjesto izvedbe navedeno je- Sarajevo, a kao nalazište- tavan, pretpostavljamo obiteljske kuće. Mali kustos Tomica, bio je prilično škrt u opisivanju darovanog predmeta i nije dao nikakve podrobnije podatke o povijesti njegove uporabe. Klizaljke je tek opisao kao stare, iznošene, zahrđale i zmazane. Klizaljke su za izložbu ipak bile očišćene i uređene, kako dolikuje muzeju, u tadašnjoj restauratorsko-preparatorskoj radionici MMČ-a, a i danas su u dobrom stanju o čemu svjedoči priložena fotografija.

Klizaljke, 20. st./2. polovica, željezo, koža, tekstil, težina 2,2 kg

Erika Nađ Jerković, muzejska savjetnica

 
PREDMET DANA
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA