Predmet dana: Tvornica čokolade u Čakovcu
Admin | 6. studenog 2020.

Kako na poziv građana muzealci izlaze na teren pregledati stare predmete koje ljudi čuvaju po kućama, tavanima i škednjima, a koji bi eventualno mogli završiti u muzeju kao atrefakt mjesta i vremena, tako smo prošli tjedan posjetili i poznatog zaljubljenika u starine, gospodina Petra Horvata iz Cirkovljana. Njegova impozantna zbirka etnografskih predmeta i čitav grunt s originalnim kukuružnjakom, veštetom i škednjom definitivno zaslužuju pažnju struke, no ono što me je zaintrigiralo, jedan je naoko sasvim običan kuhinjski predmet, a koji je lako mogao proći zbog svoje korodiranosti nezapaženo. Radi se o limenoj cilindričnoj kutiji s poklopcem. Na naličju je sada već jedva vidljiv natpis: „ČAKOVEČKA TVORNICA KANDITA I ČOKOLADE, Heinrich Pogany“. Dakle riječ je o predmetu iz građanskog miljea zalutalom u seosku zbirku. Po čemu je taj predmet tako bitan i zašto zaslužuje veću pažnju od stotine ostalih predmeta koji ga okružuju? Pa upravo iz razloga jer je se zna ime proizvođača i svrha predmeta, a najbitnije od svega je da pomoću njega možemo rekonstruirati dijelić prave lokalne povijesti. Jeste li znali da je Čakovec imao tvornicu čokolade u 20. stoljeću? Ja kao istraživač međimurske povijesti s naglaskom na građansko društvo 19. i 20. stoljeća bogme nisam. Za mene je ovo bilo pravo iznenađenje!

Opće je poznata činjenica da je Čakovec na kraju 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća razvio i stvorio veliku tekstilnu, građevinsku, mesno-prerađivačku, metalsku industriju, da smo imali tvornicu šampanjca i likera, proizvodnju soda-vode, bučinog ulja, preradu žitarica u brašno, tvornicu šećera, nekoliko tvornica opeke, vlastitu munjaru i proizvodnju struje, no postojanje gradske tvornice bombona i čokolade do sada je ipak za mene bila totalna nepoznanica. Zahvaljujući dobu digitalizacije i činjenici da je podosta povijesnog materijala prisutno na Internetu, pronašla sam tvrtku pod imenom „Heinrich & Pogany“ u Industrijskom godišnjaku za 1929. i za 1932. za Jugoslaviju. Zatim, u Telefonskom imeniku Kraljevine Jugoslavije za 1930. navodi se u Čakovcu Tvornica kandita i čokolade, s telefonkim brojem 46. Isti podatak ponavlja se i u imeniku za 1940. godinu. No, u Telefonskom imeniku Mađarske za veljaču 1942. godine, te ponovno za svibanj 1943. g. navodi se i adresa tvornice: Honvéd-utza 59. Danas je to čakovečka ulica bana Josipa Jelačića i na tome broju nalazi se vidljivi ostaci manjeg kompleksa industrijskih zgrada. U telefonskom imeniku za 1946. godinu pod telefonskim brojem 46 više se ne navodi Tvornica čokolade, već Elektro-poduzeće Pavao Šoltić. Nadalje, u Međimurskom biografskom leksikonu, autora Vladimira Kalšana spominje se Heinrich Alfred (1885. – 1936.) On je s Đurom Poganyem od 1921. godine suvlasnik „Čakovečke tvornice kandita i čokolade“. Sada je jasno da se radi o dva prezimena (Heinrich & Pogany). Premu svemu navedenome možemo zaključiti da je Tvornica kandita i čokolade Heinrich & Pogany pod takvim imenom djelovala u Čakovcu od 1921. do najkasnije 1936. godine kada umire Alfred Heinrich. Tvornica nastavlja raditi sa skraćenim imenom, kao Tvornica kandita i čokolade minimalno do 1943. godine. U korelaciji sa sličnom industrijom na tlu Hrvatske u to vrijeme, u Zagrebu od 1902. godine djeluje „Union - tvornica kandita i čokolade“. Čak do danas zadržao se njihov prepoznatljivi proizvod i oprema popularnih bombona 505 sa crtom. Tvornica je ulagala znatna sredstva u ambalažu i postala poznata po limenim kutijama za bombone i kekse. Godine 1950. udružila se s tvornicom keksa „Josip Kraš“. Prema katalogu limenih kutija tvrtke „Union“ limenka naše čakovečke tvornice (visina 26 x promjer 13 cm) najsličnija je po izgledu i emajliranim ukrasima onima iz 1935. godine.

Zaključak: limenka spada u plodne međuratne godine čakovečke industrije i za sada je jedini poznati materijalni dokaz postojanja proizvodnje čokolade i bonbona u našem kraju. Ponekad običan predmet osim estetske ili sentimentalne vrijednosti nosi i onu značajniju, dokumentarnu i povijesnu vrijednost. Možda je baš vaš predmet, spremljen i zaboravljen u nekoj prašnjavoj šupi karika koja nedostaje u rekreiranju prošlih vremena. U muzeju smo uvijek otvoreni da pogledamo i procijenimo predmet za koji mislite da bi imao takvu vrijednost.

Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica Muzeja Međimurja Čakovec

 
PREDMET DANA
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA