Znanstveni skup: Događanja u Međimurju 1918./1919. u kontekstu vremena i prostora
Admin | 07. siječnja 2019.

U povodu obilježavanja 100-te obljetnice pripojenja Međimurja matici Hrvatskoj, u Muzejskom informativnom centru Muzeja Međimurja Čakovec danas, u ponedjeljak 7. siječnja 2019., održan je znanstveni skup na temu Događanja u Međimurju 1918./1919. u kontekstu vremena i prostora. Skup je održan u organizaciji Matice hrvatske Čakovec, Muzeja Međimurja Čakovec, Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ – Zmajski stol Čakovec, Zrinske garde i udruge Zrinski konjanici.

 

Uvodno izlaganje i pozdravnu riječ nazočnima je uputio predsjednik Matice hrvatske Čakovec prof. Ivan Pranjić, istaknuvši, među ostalim, važnost pripojenja Međimurja Hrvatskoj, ali i potrebu da se na jednoj višoj, znanstvenoj razini, prisjetimo međunarodnog konteksta u kojem se to događalo.

Prof. dr. sc. Mijo Bergovec, umirovljeni profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu, obratio se nazočnima u ime, kako je rekao, četrdesetak tisuća međimurskih Zagrepčana, povezanih u Zavičajnom društvu Međimurje, koji pomno prate događanja u svom zavičaju, šire zavičajnu kulturu i tradiciju te s velikim odobravanjem gledaju na događaje kojima će se popratiti pripojenje Međimurja matici zemlji Hrvatskoj.

Zorislav Lukić, glavni tajnik čakovečkog ogranka Matice hrvatske, osvrnuo se na okolnosti pripojenja Međimurja domovini Hrvatskoj, istaknuvši da se o svemu tome u Hrvatskoj malo zna, a da je znanje i poznavanje činjenica o tom događaju nezaobilazno želimo li zaokružiti hrvatski nacionalni i teritorijalni identitet.

Akademik Dragutin Feletar pozdravio je sudionike u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te poželio skupu puno uspjeha, pozvavši sve prisutne na ovogodišnju svečanost u povodu 100-te obljetnice prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u zagrebačku prvostolnicu.

Skup je pozdravio i međimurski župan Matija Posavec, koji je ujedno bio i prvi od petnaestak govornika. Tema njegova izlaganja bila je Oslobođenje Međimurja 1918./1919. iz današnjeg gledišta.

U nastavku donosimo imena i teme ostalih sudionika znanstvenog skupa: Dragutin Feletar: Događanja u Međimurju 1918./19. u kontekstu vremena i prostora; Krunoslav Mikulan, Vladimir Huzjan: Hrvatska narodna vojska i oslobođenje Međimurja; u ime Muzeja Međimurja Čakovec kustosica Povijesnih zbirki Ana Šestak: Međimurje u dobrovoljačkim postrojbama za oslobođenje Međimurja i Prekmurja 1918./19.; Vladimir Kapun: Vraćanje Međimurja Hrvatskoj 1918./1919.; Vedran Ciglarić: Dr. Jerko Franetović „Nezaboravljeni“ osloboditelj i preporoditelj Međimurja; Stjepan Hranjec: Prinos Vinka Žganca oslobođenju Međimurja 1918.; Juraj Kolarić: Značenje katoličke crkve u međimurskim zbivanjima 1918./1919.; Ivan Pranjić: Neobjavljena prepiska vođa hrvatskog narodnog pokreta za oslobođenje Međimurja; Tomo Blažeka: Hrvatski narodni preporoditelj Luka Purić; Borka Bunjac: Povratak hrvatskih imena naselja u Međimurju nakon oslobođenja 1918.; Josip Šimunko: Tko je bio napredni seljak Stanko Štefek; Barbara Markač Despinić: Međimurski školarci u Varaždinu početkom 20. stoljeća; Ivan Vuk: Arhivsko gradivo pohranjeno u Hrvatskom državnom arhivu.

Inače, skup je bio posjećen iznad svih očekivanja organizatora. To je dokaz da Međimurce zanima povijest i ključni događaji iz njihove prošlosti. Izlaganja svih sudionika znanstvenog skupa bit će objavljeni u tiskanom obliku tijekom mjeseca siječnja 2019. godine.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">