Noć muzeja 2019. u Muzeju Međimurja Čakovec
Admin | 1. veljače 2019.

Dvanaesta po redu Noć muzeja, Noć muzeja 2019., počela je u Muzeju Međimurja Čakovec već u jutarnjim satima dječjim edukativno-kreativnim radionicama na temu prijenosa muzejskih predmeta u digitalni sadržaj. Sve tri radionice vodila je naša muzejska pedagoginja Ines Virč, a pomagali su joj nastavnici osnovnih škola, vrtićki odgojitelji i studentice Učiteljskog fakulteta Odsjeka u Čakovcu. Ukupno su održane tri radionice: edukativno-kreativna radionica animacije, likovna radionica i radionica QR kodiranja na podlozi oproštajnog pisma Petra Zrinskog Katarini.

 

U 18 sati, u svečanoj dvorani Muzeja upriličeno je otvorenje ove popularne muzejske manifestacije, čiji su kulturni program ispunile članice Ženske vokalne skupine Stridonne iz Štrigove s nekoliko međimurskih i dalmatinskih pjesama izvedenih a cappella. Mnogi od nazočnih bili su ugodno iznenađeni njihovim nastupom jer je izveden na doista zavidnoj umjetničkoj i profesionalnoj razini. Manifestaciju je prigodnim govorom otvorila ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, a u ime međimurskog župana Matije Posavca skupu se obratila Sonja Tošić Grlač.

Svečanost je nastavljena otvorenjem stalne izložbe donacije dr. sc. Danijela Režeka na temu bikova. Danijel Režek je poznati i istaknuti hrvatski djelatnik u gospodarstvu, graditeljstvu te društvenom i kulturnom životu Međimurja, rođeni je Čakovčanec, jedan od pokretača obnove Zavičajnoga društva Međimuraca u Zagrebu i njegov predsjednik u više mandata. Diplomirao je na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Zagrebu, a kasnije i doktorirao na Fakultetu građevinskih znanosti. Tijekom burne karijere bio je generalni direktor hrvatske građevinske tvrtke INGRA i kasnije predsjednik njezine uprave. Za svoj rad više puta je odlikovan u Hrvatskoj, Mađarskoj i Argentini. Putujući po svijetu postao je pasionirani sakupljač suvenira, male kiparske plastike, keramike i slika s motivom bika. Njegova zbirka broji više od 500 predmeta, a od 2007. povremeno ju izlaže u odabranim hrvatskim muzejima i galerijama. Svojom usredotočenošću isključivo na motiv bika ova zbirka je jedinstvena u hrvatskoj kulturi. Osobitu vrijednost daju joj djela klasika suvremene skulpture: Dušana Džamonje, Vojina Bakića, Borke Avramove, Janeza Boljke, keramičara Hanibala Salvara, Vere Dajht Kralj, Vladimira Pecića te brojnih drugih renomiranih domaćih, a katkad i stranih autora različitih generacija. Dr. Danijel Režek darovao je Muzeju Međimurja Čakovec 97 predmeta iz te zbirke. Donacija će biti stalno izložena u svečanoj dvorani Muzeja, smještenoj u prizemlju palače Zrinskih.

O najnovijoj zbirci MMČ-a, s aspekta muzejske struke govorila je muzejska savjetnica Erika Nađ Jerković.

U drugom dijelu programa predstavljena je knjiga poznatog hrvatskog književnika Hrvoja Hitreca, Samo sreća, ništa drugo. Riječ je o romansiranom životopisu hrvatskoga bana, pjesnika i vojskovođe Nikole VII. Zrinskog, tako da se dobar dio radnje tog romana događa u domu Nikole Zrinskog, tj. u današnjem Starom gradu Zrinskih u Čakovcu, u kojem je promocija i upriličena. Ta činjenica nas osobito raduje jer predstavlja veliki korak naprijed u našim nastojanjima za kvalitetnim brendiranjem Zrinskih u Međimurju. O ovom vrijednom umjetničkom i književnom djelu govorili su književni kritičar Damir Pešorda i mr. sc. Zlatko Bacinger, a posjetiteljima se obratio i sam autor knjige Hrvoje Hitrec.

Nakon svečanog otvorenja posjetitelji su do duboko u noć razgledavali stalne muzejske postave i izložbu o stotoj obljetnici otcjepljenja Međimurja od mađarske države, koju je sa svojim suradnicima pripremila kustosica Povijesnih zbirki MMČ-a Ana Šestak. Do zaključenja ovog teksta Noć muzeja 2019. u Muzeju Međimurja Čakovec posjetilo je gotovo 2000 ljudi.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">