Mali školski kustosi 2019.
Admin | 21. veljače 2019.

Muzej Međimurja Čakovec započeo je s pripremama za manifestaciju Mali školski kustosi 2019. – moj najdraži stari predmet.

 

Ove godine prijavilo se sedam osnovnih škola:

1. OŠ Hodošan, mentorica Sandra Premuš-Lepen
2. OŠ Domašinec, mentor Tomislav Sušec
3. OŠ Sveti Martin na Muri, mentor Jurica Novak
4. OŠ Štrigova, mentorica Anita Škvorc Branda
5. OŠ Jože Horvata Kotoriba, mentorica Romina Volar
6. OŠ Sveta Marija, mentorica Romina Volar
7. OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu, mentorica Borka Bunjac

Da podsjetimo, “Mali školski kustosi” je tradicionalna priredba koja se u Muzeju Međimurja Čakovec održava već desetak godina. Tijekom tog desetljeća doživjela je zavidan uspjeh i postala jedna od najuspješnijih muzejskih manifestacija te vrste u Republici Hrvatskoj.

Svaka prijavljena škola će za završnicu priredbe – 17. svibnja, povodom Međunarodnog dana muzeja – pripremiti tri učenika, koji će pred odabranom publikom predstaviti po jedan stari predmet iz svojih kuća i dvorišta.

S obzirom na sedam prijavljenih škola, ove ćemo godine, dakle, imati prigodu vidjeti i čuti dvadeset i jednog malog kustosa, koji će u maniri pravih muzejskih kustosa predstaviti ukupno dvadeset i jedan stari predmet.

Svrha i cilj ove priredbe je popularizacija muzejske djelatnosti i muzejske struke te razvijanje i jačanje svijesti o potrebi očuvanja starih predmeta i naše kulturne i povijesne baštine općenito.

Na priredbi će biti odabran najbolji mali školski kustos za 2019. godinu, a sve sudionike čekaju vrijedne nagrade.

Muzej Međimurja Čakovec zahvaljuje se prijavljenim školama na sudjelovanju, a malim kustosima i njihovim mentorima želimo puno sreće i uspjeha.

Na slici: prošlogodišnja najbolja mala školska kustosica Izabela Stanko iz OŠ Sveta Marija (mentorica Romina Volar) i predmet koji je predstavila: mašina za delati cukore.

Drugo mjesto pripalo je Rei Sabol iz OŠ Hodošan za predstavljanje stare šivače mašine (mentor Dario Gosarić), a treće je zauzeo mali kustos Franjo Hodak iz OŠ Jože Horvata Kotoriba za predmet pod nazivom “žačka” (mentorica Romina Volar).

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">