“Međimurska popevka u svakom domu”
Admin | 8. ožujka 2019.

Četvrti film u serijalu o nematerijalnoj baštini Međimurje je bio film o međimurskoj popevki. Film sniman u drugoj polovici 2018. godine premijerno je prikazan u prosincu u Centru za kulturu pred 300-ak gledatelja. Kako bi ga učinili dostupnim svima zainteresiranima javno smo ga objavili na muzejskom You tube kanalu.

 

Kao i u prethodna tri filma, želja nam je bila predstaviti ovaj kulturni fenomen u svoj njegovoj širini započevši s nositeljima vještinama. U filmu su sudjelovali aktivni izvođači popevke Cecilija Merkač Hudopisk, Krunoslav Lajtman, Nikola Baričević, KUU Društvo žena Gornji Kraljevec, Ivan i Ana Lisjak i Marija Volavšek, Muška vokalna skupina KUD-a Katruža Ivanovec, Armando Puklavec i Darko Golubić, Gordana Lach i Željko Grahovec, Ženska vokalna skupina KUU Veseli Međimurci, Neven Kolarić, Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski. Uz njih, kao govornici su sudjelovali Ivan Ivančan mlađi, Antun Horvat, Stjepan Hranjec, Vera Štefić, Jasna Hajdinjak, Dragica Šimunković i Lidija Bajuk. Film prate i podnatpisi koji olakšavaju praćenje filma osobama s invaliditetom.

Film je snimljen u koprodukciji Muzeja Međimurja Čakovec i nezavisne producentske kuće Strix j.d.o.o., a financiran je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Čakovca, Muzeja Međimurja Čakovec i Međimurske županije.

Međimurska popevka 2013. godine zaštićena je kao nematerijalno dobro Republike Hrvatske, a u studenom 2018. godine upisana je na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva koju vodi UNESCO. Upis na ovu prestižnu listu sa sobom nosi veliku odgovornost. Muzej Međimurja kao jedan od supotpisnika kandidature obavezan je ovo dobro istraživati, dokumentirati, a možda najvažniji segment je širenje znanja i popularizacija ovog dobra. U tom pogledu s veseljem predstavljamo snimljeni film široj javnosti.

Film možete pogledati na sljedećoj poveznici:

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">