Kralju za rođendan (24. travnja 1891. – 24. travnja 2019.)
Admin | 11. travnja 2019.

Ladislav Kralj Međimurec (1891.-1976.), najpoznatiji međimurski slikar 20.stoljeća, koji je ušao u anale začetaka modernog hrvatskog slikarstva, da je živ slavio bi ove godine 128 godina. No, umjesto njega, obljetnicu njegova rođenja obilježit ćemo mi, čuvari Kraljeve baštine. Muzej Međimurja Čakovec od 1979. godine održava Memorijalnu kuću Ladislava Kralja Međimurca, lociranu u ulici Ruđera Boškovića 7 u Čakovcu, preuređenoj u ambijentalni muzejski postav s likovnom galerijom njegovih najpoznatijih djela. U sklopu kuće je i skriveni građanski vrt, jedinstven u gradu, u kojem nekoliko puta godišnje održavamo manje kulturne manifestacije.

 

U mjesecu travnju 2019. biti će organizirano nekoliko akcija i manifestacija povodom mjeseca slikarevog rođendana. Već 10. travnja nastavljamo s akcijom dosađivanja i uređenja Kraljeva vrta, prema projektu Biserke Vojnović, dipl. ing. agr., profesora mentora u Gospodarskoj školi u Čakovcu, s projektom kojim smo krenuli prošle godine. Muzealci sami uređuju Kraljev vrt, u maniri pravih vrtlara, pod budnim profesionalnim okom gospođe Biserke.

U isto vrijeme pristupit će se i obnovi velikih drvenih ulaznih vratiju koja također kriju vlastitu umjetničku vrijednost.

Na sam Kraljev rođendan, 24. travnja, pripremamo dvodijelni program – u prijepodnevnim satima, između 10 i 14 h, bit će organiziran OTVORENI ATELIER U KRALJEVOM VRTU S BOJANOM MILJANČIĆOM. U duhu modernog i suvremenog slikarstva, jedan od trenutno najaktivnijih čakovečkih akademskih slikara, održat će likovne radionice na otvorenom, za mlade od 12 – 25 godina. Za prijave se javite na mail: mmc@mmc.hr. Radionice se naplaćuju 20 kn.

Kasnije tog istog dana, s početkom u 18 sati, pripremamo za posjetitelje vrstu umjetnosti koju još nismo imali prilike prezentirati u ovakvom ambijentu, a to je PLESNA TOČKA ARTEM NOCTURNO koju izvodi skupina Master plesnog studija Vivona. Koreografiju je osmislila Tajana Vidović, ujedno i kustosica našeg Muzeja, koja poveznicu Kraljeve umjetnosti i plesa ovako pojašnjava: „Plesna točka zamišljena je kao čin nastajanja plesno-umjetničkog djela gdje plesačice kroz pokret nanose boje na sebe, stvarajući različite plesne kompozicije, baš kao i na ekspresivnim impasto slikama zavičajnog krajolika Ladislava Kralja Međimurca. Bojanjem izražavaju svoju karakternu osobnost i emocije uz pozadinsku muziku koja potiče publiku na dodatni doživljaj. Prepustite se glazbi i pokretima koji će vas uvesti u likovni svijet i pokazati na koji se način doživljava ples kroz prizmu umjetnosti…“

24. travnja (srijeda), u trajanju od 09 – 18 sati imat ćemo i Dan otvorenih vrata Memorijalne zbirke te će posjetitelji besplatno moći pogledati zbirku i vrt.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na nekom od događanja!

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">