Nastavljen rad na istraživanju plesne baštine Međimurja: Susret nositelja vještina vuzmeno-ivanjskih kola
Admin | 15. travnja 2019.

Nakon prvog inicijalnog sastanka koji je održan u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu na inicijativu dr. sc. Tvrtka Zebeca i dr. sc. Lidije Bajuk 11. travnja 2019. održan je drugi sastanak radne skupine za kandidaturu nematerijalnog dobra vuzmena kola na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Nakon istraživanja terena, ustanovljeno je da ovakva kola žive na području Međimurja, Podravine i Prigorja.

 

U prostorima Galerije Mijo Kovačić Muzeja Grada Koprivnice sastali su se članovi inicijalne radne skupine s nositeljima i članovima KUD-ova i udruga koje izvode vuzmena kola i zainteresirani su za upis tog dobra u Registar. Nakon uvodnih riječi više kustosice Vesne Peršić Kovač u ime domaćina, dr. sc. Lidija Bajuk i dr. sc. Tvrtko Zebec rastumačili su osnovnu ideju upisa određenoga dobra u Registar kulturnih dobara RH.

Područje Međimurja predstavljali su članovi KUD-a Kotoriba (Vinko Horvat, Anica Jauk, Sanja Radmanić, Ana Radmanić, Renato Mikulan) u kojem se do danas održala tradicija izvođenja tzv. Kotoriskog kola. Zbog preklapanja termina s drugim nastupom na sastanku nisu bili članovi KUD-a Zasadbreg koji njeguju tzv. krogljansko kolo, kolo s Okruglog Vrha koje također spada u kompleks vuzemno-ivanjskih kola. Na sastanku je sudjelovala i kustosica Muzeja Međimurja Čakovec Janja Kovač u čijim se zbirkama čuva ostavština Marije Novak, dugogodišnje učiteljice u Kotoribi, koja je opsežno pisala o Kotoripskom kolu i plesnoj tradiciji Međimurja nakon Drugog svjetskog rata.

Po upoznavanju i iznošenju iskustava u istraživanju, rekreiranju i očuvanju vuzmeno-ivanjskih kola, dogovoreno je da se po sastanku svima pošalje obrazac Prijavnog lista tako da svi nazočni nastoje prikupiti što cjelovitiju dokumentaciju koju bi priložili o vuzmenim, jurjevskim, ivanjskim kolima –cijelom kompleksu vuzmenih kola.

Zaštićena nematerijalna dobra s područja Međimurja bit će predstavljena u Riznici Međimurja, muzeju koji će se oformiti u fortifikacijskoj zgradi Starog grada u Čakovcu. Po okončanju procesa zaštite i vuzmeno-ivanjska kola će postati dio postava u kojem trenutno brojimo čak 15 dobara koja su već upisana na listu.

Tekst: Tvrtko Zebec, Janja Kovač

Foto: Janja Kovač

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA