Mali školski kustosi – Maja Bogdan (OŠ Sveti Martin na Muri) najbolja mala školska kustosica 2019. godine.
Admin | 17. svibnja 2019.

U petak, 17. svibnja 2019., održana je deseta po redu muzejska manifestacija Mali školski kustosi – Moj najdraži stari predmet. Sudjelovalo je ukupno sedam međimurskih osnovnih škola sa dvadeset i jednim malim kustosom te isto toliko starih predmeta. Da podsjetimo, ova muzejska priredba ima zadaću pobuditi kod najmlađih osjećaj odgovornosti i poštovanja prema starim predmetima i našim starinama općenito. Djeca u svojim kućama i dvorištima – koristeći sugestije svojih roditelja, djedova i baka – biraju stare predmete te ih u maniri muzejskih kustosa obrađuju i potom predstavljaju pred odabranom publikom. Predstavljanja traju od pet do deset minuta. Danas smo u Muzejskom informativnom centru u Čakovcu imali prigodu vidjeti i čuti predstavljanja koja doista zavrjeđuju pozornost i poštovanje. S nekima od njih bismo mogli bez ikakve ograde i straha dočekati odrasle muzejske posjetitelje.

 

OŠ Sveta Marija odabrala je sljedeće predmete: košnice, kosalo i meštriju za kavu. Predmete su vrlo znalački predstavile učenice Valentina Erdelji (košnice), Leonarda Gašparić (kosalo) i Dora Papak (meštrija za kavu). Njihova mentorice bile su učiteljica povijesti Romina Volar te vjeroučiteljica Anica Trstenjak.

Kotoripska OŠ Jože Horvata izabrala je molitvenik, kuharicu s kraja 19. stoljeća i možđorec. Te predmete su opisale učenice Lara Volar (molitvenik), Dorotea Tilošanec (kuharica s kraja 19. stoljeća) i Emili Sabol (možđorec). Mentorica im je bila vrijedna suradnica MMČ-a Romina Volar.

Osnovna škola Hodošan, koja za sada prednjači po broju sudjelovanja na manifestaciji, predstavila se sa štubljom i cedilom, maslenkom te molitvenikom – duševnom nasladom. Predmete su predstavile učenice Doroteja Šantavec (štublja i cedilo), Nina Kolarić (maslenka) i Sofia Pandur (molitvenik – duhovna naslada). Mentorica: prof. Sandra Premuš Lepen.

OŠ Sveti Martin na Muri izabrala je krničku, lopar i greblicu. Predmete su opisali mali kustosi Maja Bogdan (krnička), Filip Nemec (lopar) i Karla Kralj (greblica). Mentor: prof. Jurica Novak.

Iz OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu došli su nam sljedeći predmeti: pribor od kamenine, zipka i mlin za usitnjavanje maka. Te zanimljive stvari predstavile su Mirta Radiković (pribor od kamenine), Sara Perčić (zipka) i Marta Varga (mlin za usitnjavanje maka). Mentorica im je bila prof. Borka Bunjac.

OŠ Domašinec, koja se prije nekoliko godina iskazala predstavljanjem običaja sestrinstva, na manifestaciju Malih školskih kustosa 2019. došla je sa zemljanim cedilnikom, drvenim lagvekom i raspelom. O tim predmetima je, pod budnim okom mentora Tomislava Sušeca, govorila Marijela Drvoderić (zemljani cedilnik), David Lisjak (drveni lagvek) i Elena Juračić (raspelo).

OŠ Štrigova se predstavila sa šprudlinom, tiblicom i starom mišolovkom. Predmete su predstavili mali kustosi Marija Brezovački (šprudlin), Petra Petek (tiblica) i Erik Anušek (mišolovka). Mentorica im je bila prof. Anita Škvorc Branda.

Na samom početku priredbe nazočne je pozdravila ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan koja se svima zahvalila na odazivu i poželjela puno uspjeha, a potom je nekoliko lijepih riječi prisutnima uputila i pročelnica županijskog odjela za društvene djelatnosti dr. sc. Blaženka Novak.

Po završetku izlaganja muzejsko je povjerenstvo – ravnateljica Maša Hrustek Sobočan te kustosice Branka Marciuš i Janja Kovač – izdvojilo tri prvonagrađena sudionika.

Najboljim malim školskim kustosom za 2019. godinu proglašena je Maja Bogdan iz OŠ Sveti Martin na Muri za predstavljanje krničke. Drugo mjesto zasluženo je pripalo Sofiji Pandur, učenici 5. razreda OŠ Hodošan za predstavljanje molitvenika – duševne naslade, a treće je osvojila Elena Juračić iz OŠ Domašinec za predstavljanje starog raspela.

Sva djeca su primila vrijedne nagrade, knjigu Mala vrtlarica, te zahvalnice i malu brošuru za uspomenu na ovaj događaj. Posebnim potvrdama zahvalili smo se i njihovim mentorima i mentoricama, a ovogodišnju zahvalnicu za dugogodišnju uspješnu suradnju s našim muzejom primio je ravnatelj OŠ Hodošan, g. Ivo Barić.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">