Četrdeset osmi rođendan Međimurskih popevki
Admin | 19. srpnja 2019.

Dvadesetog srpnja 1971. godine održan je festival „Prvi glas Međimurja“ u organizaciji KUU-a „Seljačka Sloga“ Nedelišće. Ta se manifestacija održava i danas, ali pod nazivom „Smotra međimurske popevke“. Za organizaciju prvih Popevki 1971. godine zaslužni su tamburaši KUU-a na čelu s dugogodišnjim umjetničkim voditeljem i koreografom Matijom Grabrovićem.

 

Na prvim „Popevkama“ nastupali su članovi samo KUD-a Seljačka Sloga Donja Dubrava i KUU-a Seljačka Sloga Nedelišće: Jadan Verica, Srnec Branko, Grudić Nada, Žnidarić Leonard, Branilović Marija, Brljak Ivan, Vizinger Mijo, Topolnjak Stanko, Topolnjak Antun, Strbad Barica, Leček Franjo i Vrbanec Stjepan. Kako je festival bio natjecateljskog karaktera, pobjednicom je proglašena Branilović Marija.

„Popevke“ su danas središnja manifestacija na kojoj se mogu čuti popevke izvođene na izvorni način. Svako izdanje prati i stručna komisija koju čine eminentni stručnjaci koji svojim radom i sugestijama prate današnje stanje i razvoj popevki. I danas ga organizira KUU „Seljačka Sloga“ Nedelišće u suorganizaciji sa Zajednicom hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije.

Od 2010. godine popevka je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a 18. studenog 2018. godine ovo dobro uvršteno je na elitnu listu svjetske nematerijalne baštine – Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva koju vodi UNESCO.

U prosincu 2018. godine premijerno je prikazan film „Međimurska popevka“ u produkciji Muzeja Međimurja Čakovec i nezavisne producentske kuće Strix j.d.o.o. Film možete pogledati ovdje.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">