Ljetna muzeologajnica
Admin | 22. srpnja 2019.

U tjednu od 15. do 19. srpnja 2019. godine (od ponedjeljka do petka) Muzej Međimurja Čakovec organizirao je zanimljive dječje radionice za vrijeme ljetnih praznika. Dvije su radionice bile osmišljene u suradnji s Međimurskom prirodom, Javnom ustanovom za zaštitu prirode (radionice su održale Sara Srša i Sara Janković), jednu je radionicu održala Marija Novak, čuvarica narodne tradicije iz Turčišća i članica Udruge žena Potočnica Općine Domašinec te Ana Sobočanec, također članica Udruge, a dvije je radionice održala muzejska pedagoginja.

 

Pod zajedničkim naslovom Ljetna Muzeologajnica svaki se dan održala jedna radionica, a zajednička tema svih radionica bila je bijela roda. Naime, Općina Kotoriba je u suradnji s djelatnicima Međimurske prirode 2019. godinu proglasila Godinom bijele rode u Međimurskoj županiji. Na prvoj i drugoj radionici, pod vodstvom djelatnica Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode, polaznici su saznali brojne zanimljivosti o bijeloj rodi: kako i gdje gradi gnijezda, što jede, kako se razmnožava, zašto male rode treba prstenovati, kako dugo rode ostaju u Hrvatskoj… Usvojeno znanje na kraju edukativno-kreativnoga predavanja provjerili su u zanimljivoj igri u potrazi za rodinim kamenčićima. Treća je radionica Ljetne Muzeologajnice održana u Kraljevom vrtu. Polaznici radionice saznali su brojne zanimljivosti o travi štrčinec ili štečinec od koje su ne tako davno naše bake i djedovi pleli različite predmete/igračke kao što su srca, stolići i stolice, šeširi… Četvrta i peta radionica održane su u Muzejsko-informativnom centru. Polaznici radionice upoznali su brojna vjerovanja o rodi (egipatsko, europsko, grčko, nordijsko, rimsko…), rješavali su zanimljive spajalice i osmosmjerke, izradili su gnijezdo u koje su smjestili male rode te mali dimnjak kao omiljeno rodino gradilište…

Radionice Ljetne Muzeologajnice i ove su godine bile namijenjene djeci od 6 do 14 godina, a u edukativno-kreativnom programu sudjelovalo je 15 djece.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">