Selničani namotali svog pikača
Admin | 23. srpnja 2019.

Ispred mjesta Selnica unazad nekoliko godina stoji veliki pikač – pokladna maska čija je izrada zaštićena kao nematerijalno dobro Republike Hrvatske.

 

Ovog su vikenda, 20. srpnja 2019. godine, članovi KUD-a Selnica, u kojem djeluje i pokladna sekcija, organizirali Dan pikača. U prijepodnevnim su satima prikazali kako se ručno želo, a poslijepodne su zasukali rukave i obnovili pikača.

Pikač je pokladna maska koja nastaje tako da se oko osobe namotaju slamnate trake, na glavu mu se stavi košnica, a u jednu ruku grane pikača. Ova maska svaki put nastaje prije nošenja, a poslije nestaje. Upravo je umijeće izrade tih slamnatih traka ključno za održavanje ove nematerijalne baštine Međimurja, jedinstvene u Hrvatskoj.

Na Danu pikača bila je i kustosica etnografskih zbirki Janja Kovač s ciljem dokumentiranja procesa izrade ove maske. Kao jedno od 15 zaštićenih nematerijalnih dobara, pikač će se naći u stalnom postavu novog muzeja koji niče u fortifikaciji Starog grada „Riznici Međimurja“. Pikač se od 2016. godine privremeno nalazi u stalnom postavu etnografskog odjela u samoj palači Starog grada te će po završetku građevinskih radova biti prenesen u nove prostore.

Stalni postav posvećen nematerijalnoj baštini nosit će naziv „Minijature“, a u fokusu muzeološke koncepcije su upravo nositelji vještina. Za pikač to su članovi KUD-a Selnica kao jedini koji ovu masku održavaju živom. Ovakve popularne manifestacije dobrodošle su aktivnosti u njegovanju nematerijalnih dobara. Za razliku od onih materijalnih, kod nematerijalnih su upravo ljudi koji posjeduju znanje ono što se štiti. Ukoliko se dogodi da za neko dobro više nema nositelja vještina, dobro se briše s popisa zaštićenih kulturnih dobara koje vodi Ministarstvo kulture.

Tako pikač na polju ispred Selnice jednom godišnje nastaje ponovno. Jednako kao i maska pikač koju nosi živa osoba. (JK)

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">