Muzej Međimurja Čakovec preuzeo još jedan dio ostavštine hrvatskog skladatelja Ljube Kuntarića
Admin | 29. srpnja 2019.

U petak, 26. srpnja 2019. godine djelatnice Muzeja Međimurja Čakovec, ravnateljica Maša Hrustek Sobočan i kustosica Tajana Vidović otišle su u Volosko kraj Opatije na dogovoreno preuzimanje još jednog dijela ostavštine pokojnog Ljube Kuntarića (20. lipnja 1925. – 04. listopada 2016.). Rođeni Čakovčanin koji je svojim radom trajno obilježio hrvatsku glazbenu kulturu bio je najistaknutiji kompozitor te vrsni inženjer hidrogradnje druge polovice 20. stoljeća. U dogovoru s kćeri Ljube Kuntarića, ujedno i njegovom nasljednicom, gospođom Đurđicom Eržišnik, u muzej su preuzeti originalni notni zapisi, priznanja, plakete i medalje, obiteljske fotografije te osobni predmeti. Preuzeta građa bit će detaljno popisana, pregledana, fotografirana te kataloški obrađena kao muzejski predmet od strane kustosa.

 

Preuzimanje građe izvrsno se poklopilo sa svečanim otvorenjem novoimenovane ulice u Voloskom, „Stubište Ljube Kuntarića“, nedaleko obiteljske kuće gdje su se okupili i članovi obitelji Kuntarić. Bila je izuzetna čast prisustvovati ovakvom događanju te upoznati kulturu i društvo kao važan dio autorovog glazbenog stvaralaštva i njegovog razvoja. Iako je većinu svog života proveo u Voloskom, Međimurje je oduvijek imalo posebno mjesto u njegovom životu što se odrazilo i na njegov skladateljski izričaj.

Muzej Međimurja nesumnjivo je svjestan svog bogatog kulturnog i povijesnog nasljeđa i što ona predstavlja za nacionalnu glazbenu povijest. Kustosi Muzeja vrijedno rade na istraživanju, pripremi i prezentaciji života Ljube Kuntarića. Još u srpnju 2017. godine, preuzet je prvi dio ostavštine čakovečkog skladatelja. Tada se, na temelju poklonjene građe, osnovala nova memorijalna zbirke Kulturno-povijesnog odjela pod nazivom Memorijalna zbirka Ljubo Kuntarić, koja se kroz terenska istraživanja i suradnju sa kćeri skladatelja, neprestano nadopunjava.

U sklopu Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2019. godinu, Muzeju Međimurja odobren je projekt pod nazivom Digitalizacija i prezentacija Memorijalne zbirke Ljubo Kuntarić pri Ministarstvu kulture RH. U tijeku je digitalizacija ostavštine te izrada virtualne izložba koja će biti temelj i uvertira u nadolazeću tematsku izložbu o životu čakovečkog skladatelja u 2020. godini. Time želimo Zbirci dati na važnosti i značaju međimurske baštine koju i zaslužuje te upoznati javnost s istim. Temeljni cilj digitalizacije svakako je zaštita dokumentacijske građe kao što su skladateljevi originalni notni zapisi i partiture, svesci, plakati, stare fotografije te osobni predmeti. Digitaliziranom replikom sačuvala bi se originalna građa od fizičkog korištenja i propadanja, s ciljem njene dugotrajnosti.

U to je uključena i naša daljnja namjera, javno predstavljanje kompozitorova opusa i života kroz tematsku izložbu u listopadu 2020. godine povodom njegovog 95. rođendana, u Muzeju Međimurja. Može se istaknuti kao važna namjera i vrijednost Muzeja za upoznavanje stručnjaka i šire javnosti s međimurskom kulturnom baštinom. Naš cilj je dugoročan, a svemu navedenom prethodi upravo prikupljanje ostavštine, njeno istraživanje, očuvanje i zaštita građe te realizacija njenog digitalnog sadržaja.

 

O Ljubi Kuntariću:

Ljuboslav Ljubo Kuntarić bio je proslavljeni hrvatski glazbenik, skladatelj, inženjer hidrogradnje, dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Rođen je 20. lipnja 1925. godine u Čakovcu gdje je i započeo svoje glazbeno školovanje, nastavio ga u Varaždinu i Požegi, a završio u Zagrebu.

Kao inženjer hidrogradnje Ljubo Kuntarić postigao je zavidne rezultate u plodnoj karijeri te je zaslužan za ubrzani razvoj turizma u sjevernom primorju i Istri od početka pedesetih godina prošlog stoljeća. U to vrijeme seli u Volosko kraj Opatije gdje je živio do svoje smrti 2016. godine. Iako je po struci bio hidroinženjer, njegova najveća ljubav ipak je bila glazba.

Autor je mnogih evergrina čije su originalne melodije te obrade i danas aktualne na glazbenoj sceni. Na prvom Zagrebačkom festivalu 1953. godine pobijedio je sa skladbom ”Ta tvoja ruka mala” u interpretaciji Ive Robića. Od ostalih melodija zabavne glazbe ističu se “Ako nećeš da te ljubim”, “Nina”, “Opatijo divna”, “Autobus Calypso”, “U nedilju Ane”, “Bez jedra i vjetra”, “Barba Frane” u vokalnim izvedbama popularnih pjevača poput Beti Jurković, Tonija Kljakovića, Marka Novosela, Gabi Novak, Vice Vukova te drugih. Bio je inicijator mnogobrojnih festivala zabavne glazbe i jedan je od osnivača najpopularnijeg kvarnerskog festivala MIK-a (Melodije Istre i Kvarnera) na kojem su spomenute melodije izvedene. Kako je riječ o autoru koji je živio u recentno doba, možemo reći da su mnoge živuće generacije odrasle uz njegovo stvaralaštvo. Skladateljev opus sadrži partiture raznih tematika – od skladbi za djecu, klapskih, zborskih i koncertnih pjesmi, preko scenske i filmske glazbe, duhovne glazbe do popularnih zabavnih melodija, uz instrumentalnu pratnju ili pratnju vokala. Napisao je više od 2000 zabavnih melodija s 45 festivalskih nagrada, više od 150 dječjih pjesama, preko 650 sakralnih i 170 klapskih skladbi te 20-tak scenskih djela. Prema količini građe koja se nalazi u muzejskom fundusu, radi se o zavidnom broju notnih zapisa koje je skladao do zadnjeg dana, do 92. godine života.

Pribavljanje donacije i osnivanje Memorijalne zbirke Ljubo Kuntarić odražava sakupljačku politiku Muzeja Međimurja Čakovec koja nalaže da se sabiru, čuvaju, istražuju i prezentiraju predmeti vezani uz zaslužne i poznate Čakovčance i Međimurce. Muzej Međimurja danas je bogatiji za još jednu memorijalnu zbirku međimurske ličnosti čiji je opus odraz naše kulturne baštine. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane na daljnju suradnju kako bi što bolje istražili i obradili njegov život zajedno s ostavštinom koja je zaista vrijedna divljenja. (TV)

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">