Što je proščenje bez licitara?
Admin | 6. kolovoza 2019.

Iza nas je Porcijunkulovo, „najveća međimurska kulturno-turistička manifestacija“ kako stoji na službenim stranicama organizatora.

 

Međimurska riječ za sajam koji se održava povodom sveca zaštitnika jednog mjesta je proščeje, proščenje ili proštenje. Dolazi od glagola (o)prostiti i odnosi se na uobičajenu ispovijed tijekom tih dana. Kao djelatnici institucije kulturne provenijencije prošetali smo najvećim međimurskim proščenjem u potrazi za srcem svakog proštenja – licitarima.

Nadomak crkve smjestila se gospođa Snježana Mekovec Črnčec sa svojim medičarskim štandom, a točno ispred crkve mogli ste posjetiti štand i šator Miljenke Matjašec. Kod gospođe Matjašec ste mogli sjesti i osvježiti se gvercom, napitkom koji izvan užeg kruga Međimurja rijetko tko zna prepoznati, a kamoli izgovoriti. Na žalost, u Čakovcu se više ne može vidjeti licitarski šator. Platneni, s mnogobrojnim zakrpama i drvenom konstrukcijom, tako prepoznatljiv element međimurske tradicijske kulture.

Medičarski obrt zaštićen je kao nematerijalno dobro Republike Hrvatske te je upisan i na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Medičarski obrt na ovu je prestižnu listu upisan 2010. godine kao baština sjeverozapadne Hrvatske i sjeverne Slavonije.

Licitarski štandovi centralna su mjesta svih proščenja. Ona nude okrjepu te mjesto za druženje i razgovor. Oni su stalna mjesta u komešanju jednog bučnog i veselog sajma. Upravo ovo prirodno okruženje licitara iskoristili smo da snimimo štandove gospođe Mekovec Črnčec i gospođe Matjašec za film o medičarstvu. Konačan uradak bit će prezentira javnosti 23. rujna 2019. godine.

Nematerijalna baština Međimurja koja je upisana na UNESCO-vu listu pred izumiranjem je. U Međimurju su aktivna samo još tri medičarska obrta. Ako ovi obrti prestanu s radom, kulturnom dobru prijeti brisanje s nacionalne i svjetske liste. Korak prema očuvanju ovih krhkih obrta svakako bi bilo ne naplaćivanje pristojbe za izlaganje na Porcijunkulovom, a prema većoj valorizaciji istaknutije mjesto u promidžbenim materijalima. Licitarski štandovi vjekovna su baština Međimurja, potrudimo se održati ih. Jer, što je proščenje bez licitara? (JK)

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">