Započeli radovi na drenaži uz južni dio palače Staroga grada u Čakovcu
Admin | 21. kolovoza 2019.

Osim opsežnih radova na rekonstrukciji i revitalizaciji fortifikacije Starog grada u Čakovcu, sufinanciranih iz europskih fondova, u kolovozu su započeli i sanacijski radovi na samoj palači Staroga grada. Radi se o izvedbi drenažnog sustava palače uz južni dio palače. Drenaža se izvodi kako bi se regulirale oborinske vode i zaštitili temelji i zid od natapanja vlagom. Predviđeni zahvat logičan je nastavak višegodišnjih opsežnih radova obnove i sanacije palače. Iskop uz temelje građevine izvodi se po kampadama, odnosno po segmentima od 2 m, kako nebi došlo do konstruktivnog oštećenja građevine. Tijekom radova vršen je i arheološki nadzor te su detektirani dodatni piramidalni ugaoni potporanji od cigli dozidani uz temelje, a koji su nastali sredinom 18. st., u vrijeme vladavine grofova Althan, kada su i vanjski ugaoni potpornji dozidani na palaču.

 

Nakon izvedbe drenaže krenut će se na sanaciju dijela krovišta palače koji se urušio i prokišnjava. Predviđeni radovi obuhvaćaju: montaže skele do potkrovlja, podupiranje čvora urušene uvale, ručna demontaža i razgradnja nosivog čvora uvale, lokalna demontaža dotrajalog biber crijepa i sljemenjaka, izrada oslonca čvora na uvali od pune opeke, zamjena crijepa i sljemenjaka, montaža drvene građe. Uz to će se izvršiti i kontrolni pregled gromobranske instalacije.

Navedene radove financira Ministarstvo kulture RH u vrijednosti od 300.000 kn. Radove izvodi zidarsko tesarski i fasaderski obrt Graditelj.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">