Predstavljanje projekta “Muzeologanica”
Admin | 16. rujna 2019.

U Muzejsko-informativnom centru MMČ-a predstavljen je edukativno-kreativni projekt Muzeologajnica. Riječ je o projektu čije autorstvo potpisuje muzejska pedagoginja dr. sc. Ines Virč, a odnosi se na djecu vrtićkoga, osnovnoškolskog i srednjoškolskoga uzrasta. Muzeologajnica obuhvaća niz predavanja i radionica na temu zavičajne povijesti i kulturne baštine Međimurja.

 

Predstavljanju su nazočili odgojitelji, učitelji, profesori, školski pedagozi i ravnatelji te predstavnici mjerodavnih županijskih i gradskih službi. O samom projektu Muzeologajnice uvodno je govorila ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan koja je u najkraćim crtama objasnila njegove ciljeve i svrhu:

  • Muzej je već 2013. godine krenuo u osmišljavanje i provođenje edukativno-kreativnih radionica s temama iz međimurske povijesti, posebno povijesti obitelji Zrinski i povijesti i legendi samoga Staroga grada u Čakovcu u kojemu je muzej i smješten. Prva publika naših radionica bila su djeca vrtićke dobi i predškolskoga uzrasta od 3 do 7 godina. Do 2018. godine tematika radionica proširila se i na arheološke i etnografske teme, teme iz domene suvremene likovne umjetnosti, teme iz prirodnih znanosti u suradnji s Međimurskom prirodom – Javnom ustanovom za zaštitu prirode, organizirane su radionice s majstorima zanata kao što su lončarstvo, medičarstvo i izrada kinča, a raspon publike i sudionika proširio se na sve dobne skupine. Ostvarili smo suradnju i s Udrugom za autizam i psihologinjom dr. Jelenom Klinčević te već drugu godinu zaredom održali i ciklus radionica u postavu Likovne galerije za djecu iz autističnoga spektra. Za taj smo projekt bili i nagrađeni u 2018. godini na razini države. Naši kustosi sami su osmišljavali i provodili radionice, što je naravno, uz ostale obaveze i redovnu muzejsku djelatnost, zahtijevalo dodatan trud i vrijeme. Radionice su postojale, postojale su želje, no nismo ih mogli provoditi i imati u ponudi tijekom čitave godine. U takvoj smo situaciji shvatili da nam treba muzejski pedagog – osoba koja će se među ostalim baviti i kreiranjem edukativno-kreativnih sadržaja i njihovim provođenjem. Zato je sredinom 2018. godine osnovan Pedagoški odjel Muzeja i zaposlena je Ines Virč kao muzejski pedagog. Naš je konačni cilj da kroz osmišljene muzejske radionice obrazujemo muzejsku publiku od vrtićke dobi, da im dolazak u muzej ne bude stran. Cilj nam je da im na licu mjesta prezentiramo materijalnu i duhovnu baštinu Međimurja, da im usadimo osjećaj pripadnosti i ponosa na zavičajni kraj i ostvarimo dvosmjernu suradnju s učiteljima i profesorima međimurskih škola. Želim se zahvaliti Ministarstvu kulture RH, Gradu Čakovcu, Gradu Murskom Središću i Međimurskoj županiji koji su prepoznali vrijednost našeg edukativnog projekta i financijski nam pomogli opremiti radionice potrošnim, ali i promidžbenim materijalima.
 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">