Dani europske baštine 2019. u Muzeju Međimurja Čakovec
Admin | 19. rujna 2019.

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE FILMOVA O NEMATERIJALNOJ BAŠTINI MEĐIMURJA

 

U sklopu Dana europske baštine u ponedjeljak, 23. rujna 2019. godine u 10:00 sati, u Muzejsko-informativnom centru Muzeja Međimurja Čakovec premijerno će biti prikazana dva nova filma o nematerijalnoj baštini Međimurja: „Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske“ i „Medičarski obrt s područja sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije“.

Medičarstvo i lončarstvo obrti su koji su dobro poznati Međimurcima. Oba su zaštićena kao nematerijalno dobro Republike Hrvatske, a medičarstvo je od 2010. godine upisano i na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva koju vodi UNESCO.

U fokusu ovih filmova u kratkoj formi su nositelji vještina s područja Međimurja koji ova dva zaštićena nematerijalna kulturna dobra održavaju živima. Uslijed opadanja broja obrtnika, u Međimurju djeluju tek dva lončarska i tri medičarska obrta.

Prije prikazivanja filmova uvodno će o nematerijalnoj baštini govoriti pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga te kustosica MMČ-a Janja Kovač koja će predstaviti projekt „Dokumentiranje nematerijalne baštine Međimurja“ u sklopu kojeg je dosad snimljeno šest filmova.

Ova su dva umijeća vezana uz sajmove na kojima se uvijek ispreplitalo mnoštvo boja, mirisa i zvukova. U zabavnu atmosferu prirodnog okruženja ovih dvaju obrta odvest će nas Lea Šprajc (glas, gitara) i Neven Kolarić (cimbal) kolažom međimurskih popevki.

Događaj organiziraju Muzej Međimurja Čakovec i Konzervatorski odjel u Varaždinu, a snimanje filmova financijski su omogućili Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Čakovec i Međimurska županija. Oba filma su snimljena u suradnji s tvrtkom „Reci da“.

Ulaz je besplatan.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA