Lončari i medičari na velikom platnu
Admin | 24. rujna 2019.

U organizaciji Ministarstva Kulture – Konzervatorskog odjela u Varaždinu i Muzeja Međimurja Čakovec u ponedjeljak, 23. rujna 2019. godine, prikazana su dva nova filma iz serijala filmova o nematerijalnoj baštini. Filmovi o tradicijskom lončarstvu i medičarstvu prikazani su u sklopu Dana europske baštine, najmasovnije europske kulturne manifestacije.

 

Uvodno je o Danima europske baštine i pojmu nematerijalna baština govorila dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu, a potom je kustosica MMČ-a Janja Kovač predstavila projekt „Dokumentiranje nematerijalne baštine“ koji traje već treću godinu. Cilj projekta je snimiti kratke dokumentarne filmove o svim zaštićenim nematerijalnim dobrima s područja Međimurja.

Ovogodišnji filmovi posvećeni su dvama obrtima koji su zaštićeni kao nematerijalno dobro Republike Hrvatske. Uz to, medičarstvo je upisano i na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva pri UNESCO-u od 2010. godine. Iako su ova dva obrta dobro poznata Međimurcima, broj aktivnih nositelja je sve manji, a posebno je alarmantno pitanje održivosti ovih obrta uslijed starosti nositelja vještina i sve većih zakonskih (restriktivnih) obaveza koje im se nameću. Ako se dogodi da nestane aktivnih nositelja, dobro se briše iz internacionalnih i nacionalnih lista.

U Međimurju imamo tek dva aktivna lončara, Đurđicu Horvat iz Svetog Urbana i Lovru Pergara iz Zasadbrega, te samo tri medičarska obrta u kojima medičarske proizvode izrađuju Nada Lukša iz Donjeg Vidovca, Snježana Mekovec Črnčec iz Lopatinca i Miljenka Matjašec iz Čakovca. Upravo su ova dva dobra odabrana za snimanje u 2019. godini kako bi se ukazalo na možda posljednje minute da zajedničkim snagama pomognemo da ova nematerijalna dobra opstanu.

Promociji filmova prisustvovali su učenici Graditeljske škole prevođeni profesoricama Vesnom Osojnički i Tamarom Mustač koje učenike poučavaju radu na lončarskom kolu. Uz njih tu su bili i učenici Centra za odgoj i obrazovanje u pratnji profesora Bojana Miljančića. Upravo je ova vrsta publike ciljana publika kojoj se obraćaju filmovi u ovako kratkoj i popularnoj formi – mladi koji tek upijaju informacije o nematerijalnoj baštini, njenoj diseminaciji i mogućnostima korištenja u kreativnim industrijama koje mogu postati izvor prihoda.

Od samih početaka projekta financijski ga podupiru Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Čakovec i Međimurska županija. Projekt će se nastaviti sljedeće godine snimanjem naredna dva filma. Svi snimljeni filmovi postat će dio multimedijskog postava Riznice Međimurja – muzeja nematerijalne baštine koji će se oformiti u fortifikacijskog zgradi Starog grada u Čakovcu. (JK)

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">