Održana Jesen u Kraljevu vrtu 2019.
Admin | 23. listopada 2019.

U jednom od najljepših prostora kojima upravlja Muzej Međimurja Čakovec, Kraljevom vrtu u Čakovcu, minulog je petka održana tradicionalna jesenska manifestacija Jesen u Kraljevu vrtu. Kako je riječ o međunarodnoj priredbi zdrave hrane, Jesen je promovirana kao Međunarodni sajam zdrave hrane – “z domačega vrta”.

 

Kraljev građanski vrt dvorišni je dio rodne kuće poznatog slikara Ladislava Kralja Međimurca, a nalazi se na adresi Ruđera Boškovića 7, preko puta ulaza u zgradu Međimurske županije. U kući je smještena memorijalna zbirka slikarevih umjetnina, njegov atelje u kojem je stvarao te muzejski postav stambenog prostora u kojem je živio do smrti 1976. godine.

Na ovogodišnjem sajmu je svoje proizvode izlagalo više od dvadeset proizvođača zdrave hrane iz Hrvatske i Slovenije, a obišlo ga je gotovo 700 posjetitelja. Na otvorenju su govorili međimurski župan Matija Posavec i predsjednica organizatora, udruge LAG Međimurski doli i bregi Sanja Krištofić, kulturni program izvela su djeca iz Dječjeg vrtića “Cvrčak” iz Čakovca, za domaću pjesmu i zabavu pobrinuli su se prof. Damir Rodiger i Martina Jakšić te mlada cimbalistica Mia Prenc, a za finu hranu obitelj Martinjaš iz restorana Međimurski dvori.

Zanimljivo je spomenuti kako je Sajam obišla i dugogodišnja kustosica Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca, akademska slikarica i autorica njegove monografije Priska Kulčar.

Muzej Međimurja Čakovec organizira ovakve manifestacije u Kraljevu vrtu s ciljem popularizacije života i djela slikara Ladislava Kralja Međimurca i umjetnosti općenito. (ZB)

 

Raskoš jeseni u Kraljevom vrtu

Već drugi međunarodni sajam „Z domačega vrta“, koji je u petak, 18. listopada, organizirao LAG Međimurski doli i bregi, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, u prekrasnom ambijentu Kraljevog vrta u Čakovcu, oduševio je brojne posjetitelje koji su imali prigodu uživati u bogatoj ponudi zdrave hrane „z domačega vrta“ te tradicionalnog rukotvorstva.

  • Na jednom mjestu, u prekrasnom ambijentu vrta najpoznatijeg međimurskog slikara Ladislava Kralja Međimurca, ponudili smo plodove rada vrijednih međimurskih ruku, naših povrtlara, voćara i vinogradara, naše medove i pekmeze, začine i umake,vina, sokove, voćne rakije i craft piva, izvorne međimurske specijalitete i domaće slastice, ali i brojne tradicijske predmete, koji svjedoče o bogatoj kulturnoj baštini Međimurja, koju ovom priredbom nastojimo očuvati i predstaviti je kao prepoznatljiv dio našeg identiteta. I ove smo godine izuzetno zadovoljni odazivom na ovu priredbu, brojni su posjetitelji stvarno uživali u ponudi i atmosferi. Ponovo se pokazalo da naši ljudi sve više cijene i traže domaće proizvode s konztroliranim porijeklom – istaknula je Sanja Krištofić, predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi.

Važnost lokalne proizvodnje i njene promocije posebno je naglasio i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je na otvorenju ovogodišnjeg sajma – Z domačega vrta, najavio kako će ova međunarodna sajamska priredba postati – tradicionalna.

  • I s ovom priredbom učimo djecu, od najranijih dana, da vole, čuvaju i poštuju svoje, stoga ćemo svakako nastaviti na taj način čuvati našu bogatu tradiciju, ali i promovirati našu lokalnu proizvodnju i našu vrijednu tradicijsku baštinu – rekao je župan Matija Posavec i čestitao LAG-u Međimurski doli i bregi na sjajnoj organizaciji ovog atraktivnog, međunarodnog sajma.

Važnost ove priredbe na otvorenju je istaknuo i mr. sc. Zlatko Bacinger, voditelj promidžbe i marketinga Muzeja Međimurja, dodavši kako se i ovakvim događanjima nastoji popularizirati iznimno vrijedan prostor Kraljevog vrta, u samom središtu Čakovca.

Osim što promovira vrijednost lokalne poljoprivredne proizvodnje i zdrave hrane te bogate tradicijske baštine Međimurja, ovaj je međunarodni sajam važan dio i turističke ponude Međimurja.

Na sajmu „Z domačeg vrta“ svoje je proizvode predstavilo dvadeset i sedam izlagača iz Međimurja, ali i iz Slovenije te Varaždinske županije, a u raznovrsnom i zanimljivom programu sudjelovala su i djeca iz dječjeg vrtića Cvrčak, učenici Srednje škole Prelog i Gospodarske škole iz Čakovca, učeničke zadruge i kulturno – umjetnička društva, međimurski glazbenici Damir Rodiger i Martina Jakšić te mlada cimbulistica Mia Prenc.

Posebno zanimljiv bio je i kuharski show, koji su i ove godine priredili Marijan i Tatjana Martinjaš iz restorana Međimurski dvori, na kojem su demonstrirali pripremu tradicionalnih međimurskih jela, uz koja su bila ponuđena i vrhunska vina međimurskih vinara, piva naših pivara, te ukusni i zdravi voćni sokovi proizvedeni u Međimurju.

– Sajam „Z domačega vrta“ organizirali smo u sklopu prekograničnog projekta – ECool Tour, zajedno s našim partnerima – Društvom za socijalnu vključenost Mozaik iz Murske Sobote, Združenjem Center alternativne in avtonomne produkcije iz Maribora i ACT Grupom iz Čakovca, te LAG-ovima Sjeverozapad i Izvor, koji su pridruženi partneri u projektu. Projekt Ecool Tour provodimo u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska, kako bismo promicali održivi razvoj te poticali očuvanje, mobilizaciju i upravljanje prirodnim i kulturnim bogatstvima Međimurja – naglasila je Sanja Krištofić. (LAG)

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">