Predstavljanje romana Krunoslava Mikulana “Zmaj ispod Staroga grada”
Admin | 7. studenoga 2019.

U Muzejskom informativnom centru Muzeja Međimurja Čakovec danas (7. studenoga) predstavljena je knjiga docenta čakovečkog odsjeka Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Krunoslava Mikulana „Zmaj ispod Staroga grada“. Predstavljaje ovog zanimljivog romana zajednički su organizirali Muzej Međimurja Čakovec i Knjižnica Nikola Zrinski Čakovec pa su o njemu u najkraćim crtama govorile ravnateljica muzeja Maša Hrustek Sobočan i knjižnjičarka Andreja Andrašek. Riječ je potom uzela hrvatska književnica Petrana Sabolek koja je, postavljajući zanimljiva pitanja samom autoru, prisutnoj djeci III. Osnovne škole Čakovec vrlo vješto i znalački približila radnju romana.

 

Kako se mogli čuti, roman je namijenjen djeci od 5. razreda nadalje, ali i odraslima, ukoliko ih zanimaju fantastične priče i staroslavenska mitologija. Knjiga ima 400 stranica i vrlo je jednostavna za čitanje. Njezina se radnja temelji uglavnom na legendi o zmaju koji spava ispod čakovečkog dvorca Zrinski. Četvero djece ulazi u podzemlje u kojem otkrivaju kostur zmaja i jedno jaje, no istodobno otkrivaju i vlastite natprirodne sposobnosti pa roman djeluje poprilično poterovski u prepoznatljivoj domaćoj verziji.

Grafički dio naslovnice romana potpisuje zagrebačka umjetnica Petra Brnardić, predstavljanju su nazočili i predstavnici Naklade ljevak iz Zagreba, Velimir Kučeković i Anica Dominić.

 

Krunoslav Mikulan rođen je 24. veljače 1967. godine u Čakovcu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je engleski i njemački jezik te magistrirao i doktorirao englesku književnost. Od 1992. do 1999. godine radio je kao nastavnik u srednjoj školi, a godine 1999. postaje predavač na bivšoj Visokoj učiteljskoj školi u Čakovcu (danas odsjek Učiteljskog fakulteta u Zagrebu). Godine 2014. stekao je zvanje docenta te predaje jezične i književne kolegije na Učiteljskom fakultetu, kako u Zagrebu, tako i na Odsjeku Čakovec.Samostalno ili u suautorstvu objavio je niz znanstvenih i publicističkih radova s područja teorije književnosti, lingvistike, metodike nastave stranih jezika, hrvatske povijesti te numizmatike: 5 znanstvenih monografija, 5 publicističkih knjiga (od čega četiri na engleskom jeziku, tri u V. Britaniji; dvije su prevedene na talijanski i češki), četrdesetak članaka u znanstvenim i stručnim publikacijama te niz članaka u časopisima i novinama (Vojna povijest, Hrvatski vojnik, Vjesnik, itd.).Od književnih radova objavio je jedan roman Oklada u Titanicu, (Insula, 2006.), jednu novelu Čovjek koji je kasnio na sprovode, (AKO, 2005.) te nekoliko humoreski i putopisa. (Naklada Ljevak)

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">