Digitalizacija i prezentacija Memorijalne zbirke Ljubo Kuntarić
Admin | 29. studenoga 2019.

U listopadu 2020. godine Muzej Međimurja Čakovec obilježit će 95. godišnjicu rođenja čakovečkog skladatelja i inženjera Ljuboslava Ljube Kuntarića (1925. -2016.) važnom tematskom izložbom. U svrhu promoviranja Memorijalne zbirke Ljubo Kuntarić, realizirano je nekoliko programa koji su ujedno i uvertira u nadolazeću muzejsko-galerijsku djelatnost.

 

Bogata ostavština čakovečkog skladatelja, u prenesenom značenju nazvana falat zemlje štera ima dušu, vrijedna je kulturna baština 20. stoljeća. Muzej Međimurja, kao kulturna institucija, Memorijalnom zbirkom čuva te njeguje ime i baštinu skladatelja koju konstantno nadopunjuje moderniziranijem pristupu predstavljanja iste. Temeljem prve donacije 2017. godine osnovala se nova memorijalna zbirka pod nazivom Memorijalna zbirka Ljubo Kuntarić koja se 2019. godine upotpunila donacijom drugog dijela ostavštine. U dogovoru s obitelji muzejski će se fundus i dalje povećavati.

Digitalizacija i prezentacija Memorijalne zbirke Ljubo Kuntarić je više sadržajna projektna aktivnost, sufinancirana 2019. proračunskim sredstvima Ministarstva kulture RH i grada Čakovca, u kojem su prvotno digitalizirane jedinice dokumentacijske ostavštine rođenog Čakovčanina. Riječ je o skladateljevim rukopisnim i tiskanim notnim zapisima, plakatima, starim fotografijama, peharima i zahvalnicama za doprinos glazbenoj kulturi te osobnim predmetima. Digitalizacija muzejskog fundusa svrstava se u programe sustavne zaštite, očuvanja te unapređivanja kulturne baštine Republike Hrvatske. Isti je uvršten u virtualni sadržaj izložbe o životu i radu Ljube Kuntarića koji će biti nadopuna tematskoj izložbi u listopadu 2020. godine.

Temeljni i postignuti cilj digitalizacije je zaštita dokumentacijske građe gdje se upravo digitaliziranom replikom nastavlja očuvanje originalne građe od fizičkog korištenja i propadanja. Dugoročan cilj cjelokupnog projekta nastavljen je upotrebom digitalizirane građe za virtualni sadržaj. Kroz multifunkcionalne i virtualne sadržaje educirati će se te zainteresirati stručnjaci i stanovništvo za nacionalnu glazbenu povijest druge polovice 20. stoljeća te naglasiti važnost skladateljskog opusa Ljube Kuntarića.

U virtualnoj izložbi pod nazivom ”Falat zemlje štera ima dušu...” predstavljen je opus Ljube Kuntarića (1925. – 2016.). Kroz nekoliko tema kontinuirano se prati njegov životni put i razvoj kao umjetnika uz različite glazbene izričaje u kojima se istaknuo, kao i razvoj njegove inženjerske struke. Glavna okosnica izložbe su predmeti iz fundusa Memorijalne zbirke Ljubo Kuntarić koji su njegova materijalna ostavština. Oaza glazbenog i građevinskog stvaralaštva vizualno je potkrijepljena muzejskim fundusom kojeg prati opisni tekst. Preostali dio posvećen je osnivanju Memorijalne zbirke Ljubo Kuntarić, donaciji, značaju međimurske baštine i projektima koji su prethodili realizaciji ovog kompleksnog projekta te buduća namjera Muzeja.

Ključni značaj ima javno predstavljanje kompozitorova opusa i života kroz tematsku izložbu 2020. godine, koja će se kasnije i javno prezentirati u vidu stalnog postava Muzeja Međimurja. Može se istaknuti kao najperspektivnija namjera i vrijednost Muzeja za upoznavanje stručnjaka i šire javnosti s međimurskom kulturnom baštinom.

Virtualna izložba dostupna je na službenim muzejskim stranicama.

Tajana Vidović, kustosica kulturno-povijesnih zbirki

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">