Obilježena prva godišnjica upisa Popevke na svjetsku listu nematerijalne baštine
Admin | 4. prosinca 2019.

Velikim koncertom u Čakovcu i stručno znanstvenim kolokvijem u Zagrebu obilježeno je godinu dana otkako je međimurska popevka upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a. Time je popevka, nasljeđe Međimurki i Međimuraca, postala dio baštine svijeta.

 

Na čakovečkom koncertu održanom u Centru za kulturu 26. studenog 2019. godine nastupila je plejada solista, zborova, muških i ženskih vokalnih skupina, tamburaški i limeni orkestar te solist na cimbalu. Najveći pljesak dobili su najmlađi – grupa „Stonoge“ iz Novog Sela Rok i solistica Tena Panić iz KUD-a Donji Vidovec.

Gotovo dvosatni koncert još je jednom pokazao da je popevka najraširenije i najpoznatije nematerijalno dobro na području Međimurja. Iako nije jedino koje je upisano na UNESCO-vu listu (tu su još i medičarstvo i izrada dječjih igračaka), ono je jedino dobro koje je lokalizirano na područje Međimurja.

Drugi dio obilježavanja godišnjice održao se u Zagrebu 28. studenog 2019., točno na dan upisa popevke na listu. Stručno-znanstveni skup bio je kombinacija izlaganja i glazbenih nastupa. U glazbenom dijelu nastupili su Ženska vokalna skupina Zbora umirovljenika Čakovec, Henrik Šimunović i Mario Jagec, Tamara Korunek i Neven Kolarić, Ladislav Varga i Marko Žerjav, Komedija, Dunja Knebl, Lea Šprajc te Josipa Lisac i Marija Mlinar.

Izlaganje su održali akademik Dragutin Feletar, mons. Juraj Kolarić, Dragica Karolina Šimunković, dr. sc. Stjepan Hranjec, dr. sc. Tvrtko Zebec, dr. sc. Lidija Bajuk, dr.sc. Grozdana Marošević, dr. sc. Irena Miholić, dr. sc. Krunoslav Mikulan, Dejan Buvač i Janja Kovač.

Kustosica Etnografskog odjela MMČ-a Janja Kovač govorila je o odnosu muzeja i popevke. Naglasila je da je muzej mjesto prezentacije građe povezane s popevkom koje ljudi mogu posjetiti tijekom cijele godine. U 2020. godini predstoji nam otvorenje „Riznice Međimurja“, muzeja koji će nastati u fortifikacijskoj zgradi Starog grada. U njoj će jedan od dva stalna postava biti posvećen nematerijalnoj baštini, među kojom je i popevka. Postav se temelji na građi iz fundusa MMČ-a i terenskim istraživanjima svih dosadašnjih kustosica Etnografskog odjela. Među građom koja se koristi za novi postav su i ostavštine dvoje istraživača usmeno-predajne tradicije Međimurja: Vinka Žganca i Marije Novak. Obje ostavštine su u procesu obrade građe, a u izlaganju je prikazano nekoliko odabranih jedinica građe koje su dosad obrađene.

Sudjelovanjem na stručno-znanstvenom kolokviju Muzej Međimurja Čakovec pridružio se obilježavanju prve godišnjice upisa popevke na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Nadamo se da će se ovakva praksa nastaviti i narednih godina. (JK)

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">